Hlavní obsah

Gazpromu stouply tržby i zisk, analytici čekali méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská společnost Gazprom, která je největším světovým vývozcem zemního plynu, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 78 procent na 303,7 miliardy rublů (asi 183,6 miliardy korun). Tržby vzrostly o 35 procent na 1,03 biliónu rublů (asi 622,6 miliardy korun). Za lepšími výsledky je hlavně větší odbyt, k němuž přispěly nepokoje v arabském světě a rovněž jaderná katastrofa v japonské Fukušimě.

Článek

Výsledek je v obou případech lepší, než očekávali analytici. Nepokoje, které letos otřásly arabským světem, zpomalily vývoz plynu a dalších energií z oblasti Blízkého východu. Díky tomu mohl Gazprom zvýšit vývoz. Management předpokládá, že tento faktor bude jedním z klíčových, které letos přispějí k masivnímu nárůstu zisku.

Gazprom se snaží udržet si podíl na lukrativním evropském trhu, který je pro něj klíčový a kam dodává asi čtvrtinu celkové spotřeby plynu. Firma se ale teď v Evropě potýká s tvrdou konkurencí, protože na promptním trhu se dají energie nakoupit levněji. Také se objevuje více alternativních paliv, například zkapalněný plyn.

Gazprom v úterý zprovoznil plynovod Nord Stream, jehož roční kapacita se pohybuje kolem 27,5 miliardy krychlových metrů. Zařízení má zajistit dodávku ruského plynu do Evropy přímou cestou, tedy bez nutnosti zapojit do obchodu tranzitní země. Plynovod vede po dně Baltského moře.

Zvýšil se vývoz do Evropy

Firma během druhého čtvrtletí meziročně zvýšila tržby za vývoz plynu do Evropy na 344 miliard rublů (asi 208 miliard korun), což je meziročně nárůst na téměř trojnásobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám