Hlavní obsah

Gazprom chce koupit v Británii benzinky a rafinerii za 28 miliard

Ruský plynárenský kolos Gazprom se v Británii chystá investovat jednu miliardu liber (zhruba 28 miliard Kč) do koupě sítě čerpacích stanic a ropné rafinerie a stát se zde jedním z předních prodejců pohonných hmot. Gazprom má britská aktiva koupit od francouzského koncernu Total, uvedl britský list The Sunday Times. Gazprom však zájem o rafinerii popřel.

Foto: Alžběta Trousilová, Novinky

Článek

Gazprom podle listu příští týden zřejmě předloží Totalu nabídku na koupi 800 čerpacích stanic a ropné rafinerie v Lindsey v hrabství Lincolnshire na středovýchodě Anglie. Total si na prodej své britské divize, která zaměstnává 5000 lidí, najal investiční banku JP Morgan. Mezi dalšími zájemci jsou americké rafinerské společnosti Essar a Valero a nejméně jedna investiční společnost.

List uvedl, že vyhlídky na získání klíčových částí britské palivové infrastruktury by mohly vyvolat u vlády znepokojení. "Když se v roce 2006 objevily zvěsti, že Gazprom chystá nabídku na koupi společnosti Centrica, která vlastní distributora plynu British Gas, sešli se ministři, aby prozkoumali možné důsledky," píše nedělník.

Nabídku by měla Totalu předložit ropná divize Gazprom Něfť. Mezi prodávanými aktivy je i podzemní potrubí dlouhé 247 km z Lindsey do zásobníků v Buncefieldu, které obsluhují jihovýchod Anglie i letiště Heathrow. Větší část tohoto zařízení sice zničil výbuch v roce 2005, plánuje se však jeho obnova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám