Hlavní obsah

Ford testuje chodícího robota na roznášku balíků

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký výrobce automobilů Ford experimentuje v novém oboru a testuje chodícího robota na roznášku balíků z e-shopů. Zásilky by robot nosil od samořízených dodávek ke dveřím zákazníka, informoval server CNN Business.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvounohý robot vám přinese balíček až ke dveřímVideo: AP

 
Článek

Automobilka chce využít vlny popularity nákupů přes internet, již nějaký čas pracuje na vývoji samořízených dodávek pro rozvoz zboží. V minulých dnech firma představila robota pojmenovaného Digit, který má nosit balíky z auta ke dveřím, aby zákazník nemusel vycházet z domu.

Robot cestuje v nákladovém prostoru dodávky ve složené podobě, sám se rozloží a po donášce zase složí. Umí chodit po schodech nebo na nerovném terénu a udrží se na nohou, i když do něj někdo omylem vrazí. Na ukázkovém videu se také dovede vyhnout ležící koloběžce na chodníku. Unese balíky do váhy 18 kilogramů.

Na vývoji a výrobě robota Ford spolupracoval s firmou Agility Robotics z Oregonu.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Dvounohý robot vám přinese balíček až ke dveřím

CNN připomíná, že Ford s novinkou přichází několik dní poté, co oznámil plánované propouštění 10 procent zaměstnanců v rámci snižování nákladů. Propouštění chystají i další americké automobilky, jako například General Motors. Důvodem je sílící konkurence a mimo jiné i nástup umělé inteligence a samořízeních aut, které vyvíjí i například mateřská firma Googlu Alphabet nebo výrobce elektromobilů Tesla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám