Hlavní obsah

Finanční úřad letos z Prahy daňově vyhnal 900 firem

Novinky, tov

Finanční správa letos donutila 900 firem, aby daně nepřiznávaly v hlavním městě, ale v místě, kde opravdu působí. Mnoho firem má podle úřadu v Praze jen virtuální adresu, protože kvůli velkému počtu společností v metropoli je méně pravděpodobná daňová kontrola. Uvedl to s odkazem na informace generálního finančního ředitelství server Podnikatel.cz.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

U dalších firem se finanční úřad k jejich daňovému vysídlení chystá.

„Analyzujeme stále v řádech několika tisíc subjektů. Aktuálně máme nachystáno asi 350 subjektů k cílenému prošetření a další průběžně přibývají,“ řekla serveru mluvčí generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Institut nařízení změny příslušnosti k finančnímu úřadu, tzv. delegace, funguje již několik let. Od letoška ale není možné se proti takovému opatření odvolat. To pomohl prosadit nový šéf finanční správy Martin Janeček, podle kterého firmy Prahu zneužívají jako „daňový ráj“.

V metropoli sídlí až 50 tisíc firem na virtuální adrese, což je obvykle jen poštovní schránka, kterou za úplatu pravidelně vybírá jiná, na to specializovaná firma. V posledních letech se mnoho společností daňově přestěhovalo do Prahy, i když jejich centrála či výrobní závod sídlí jinde.

Cílem opatření je vyrovnat nepoměr mezi přetíženým finančním úřadem v Praze a úřady v krajích, a zlepšit tak efektivitu kontrol i výběr daní.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám