Hlavní obsah

Finanční ředitel ČEZ: Výsledky předčily i naše očekávání

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisky z vyšších cen elektřiny vedly k lepšímu než očekávanému hospodářskému výsledku ČEZ v prvním čtvrtletí. Dopad koronaviru se projeví až v dalších čtvrtletích, ale celoroční výsledky budou i přesto lepší než loni, řekl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Foto: Archiv, Právo

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák

Článek

Výsledky ČEZ za první čtvrtletí jsou lepší, než byly odhady analytiků, co k nim nejvíce přispělo?

To je otázka spíše na analytiky. Ale pravda je, že výsledky za první čtvrtletí předčily i naše očekávání. Přispěly k tomu zejména naše tradingové aktivity a zvýšená volatilita tržních cen elektřiny, čehož využil náš tradingový tým k dodatečným ziskům z obchodování s komoditami. A navíc naše zajišťovací kontrakty v Německu přinesly dodatečný zisk z důvodu výrazného rozšíření rozdílu mezi českými a německými tržními cenami.

Dále je třeba zdůraznit, že pandemie neměla na výsledky prvního kvartálu žádný negativní dopad a projeví se až v dalších čtvrtletích roku a v omezené míře. Protože ČEZ prodává elektřinu ze svých elektráren až na tři roky dopředu a ekonomice se v posledních letech dařilo, tak i tyto ceny rostly a současný pokles poptávky a tím i tržních cen elektřiny nezpůsobí výrazný propad zisku. Právě strategie, že ČEZ prodává elektřinu na trzích postupně na několik let dopředu, nám umožňuje se na podobné krize dobře připravit a tlumit jejich dopady na hospodaření.

Jaký bude dopad koronaviru na hospodaření ČEZ v dalších čtvrtletích a za celý rok?

Negativní dopad pandemie covid-19 na provozní zisk Skupiny ČEZ očekáváme ve výši 3 až 4 miliardy Kč. Z toho o 1,5 až 2 miliardy očekáváme nižší výsledek segmentu Výroba tradiční energetika a segmentu Těžba z důvodu nižšího nasazení zdrojů s ohledem na pokles cen elektřiny. A celkem 1,5 až 2 miliardy negativní dopad na segmenty Distribuce a Prodej, zejména s ohledem na pokles spotřeby a posun nových akvizic v oblasti ESCO.

Vzhledem k vysokému zisku za první čtvrtletí díky ziskům z obchodování s komoditami a dodatečným přínosům zajištění výroby ale očekáváme celoroční provozní zisk před odpisy na úrovni 61 až 64 miliard korun. Tudíž celoroční zisk předpokládáme nyní pouze o 1 až 2 miliardy korun nižší, než jsme předpokládali před rozšířením pandemie ve světě. Nadále počítáme s výrazným zlepšením meziročních výsledků, kdy čistý zisk za celý loňský rok činil 14,5 miliardy korun, letos čekáme očištěný čistý zisk na úrovni 19 až 22 miliard korun.

Dopad pandemie na naše hospodaření tedy předpokládáme spíše dočasný. A hospodaření v dalších letech bude závislé zejména na celkové tržní ceně elektřiny, kde kromě současné pandemie, která určitě přibrzdí vývoj evropských ekonomik, působí ještě další faktory jako celosvětový vývoj cen komodit, vývoj regulace a technologický rozvoj.

Jaké budou hlavní faktory ovlivňující hospodaření ČEZ v průběhu letošního roku? Jak se promítne třeba omezení výroby v automobilovém průmyslu?

Hlavní faktor zůstává stejný bez ohledu na pandemii, a to disponibilita našich výrobních zdrojů, zejména jaderných. Pandemie koronaviru je významným faktorem zejména s ohledem na nejistotu, jak dlouho bude ekonomiku brzdit.

Omezení výroby v automobilovém průmyslu se již plně promítlo do tržních cen elektřiny s dodávkou v letošním roce a je právě tím faktorem, který způsobuje snížení očekávaného zisku z tradiční výroby a těžby. Bude tedy záležet na tom, jak rychle se ekonomika včetně automobilového průmyslu ze současného stavu vzpamatuje.

Jaká bude letos navržená dividenda?

Skupina ČEZ si udržuje silné finanční zdraví a zůstává stabilní společností a jistotou pro akcionáře. Právě dobrá finanční kondice nám umožňuje navrhovat dividendu ze zisku loňského roku ve výši 34 Kč na akcii, tedy o 10 Kč více než v loňském roce. To není v této době obvyklé, řada firem oznámila, že dividendy nebude navrhovat. Rozhodnutí ale bude na akcionářích.

Reklama

Výběr článků

Načítám