Hlavní obsah

Experti: Ceny energií porostou nejen u elektřiny, lidé musí volit úsporná řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí. Lidé musí více než kdy dříve volit úsporná energetická řešení nejen u spotřebičů, ale i celých domů. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U elektřiny a plynu očekávají experti nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově o deset procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

„Situace na trhu je vážná. Elektřina na burze zdražila od ledna tohoto roku z 1400 korun za megawatthodinu na současných 2100 korun, plyn ze 440 korun na téměř 780 korun za megawatthodinu,” řekl ČTK energetický specialista společnosti Ušetřeno.cz Michal Les.

„Dodavatelé promítli zvýšení burzovních cen zatím jen částečně. Hlavní vlna zdražování nás ještě čeká, a to od září až do konce tohoto roku,” dodal Les.

Energie zdraží víc, než se čekalo

Ekonomika

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor uvedl, že na fixaci cen na delší domu je sice trochu pozdě, ale v případě elektřiny má pořád smysl.

„U plynu bych nyní raději nefixoval, tam očekávám korekci současných mimořádně vysokých burzovních cen. Odběratelé centrálního tepla cenu média nemohou ovlivnit a budou se bohužel muset rovněž připravit na zdražování,” sdělil.

Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Pelce je však elektřina i přes růst ceny vzhledem k současné náročnosti parametrů výstavby nových domů, ke kterým mimo jiné patří i oblíbené moderní dřevostavby nebo pasivní domy, nejlepší volbou.

Aktuálně jsou podle něj zatím nízké náklady také na topení uhlím, které je tak oblíbené zejména u majitelů starších domů s vysokou tepelnou ztrátou.

Elektřina zdraží už v září

Ekonomika

„Vzhledem ke své vysoké ekologické stopě ale uhlí v žádném případě není dobrou volbou z dlouhodobého horizontu. Některé kotle na uhlí jsou již od roku 2022 zakázány a do budoucna lze očekávat řadu dalších restrikcí,” uvedl Pelc.

„Do budoucna lze u vytápění uhlím očekávat stále rostoucí zdanění, což zvýší výslednou cenu samotného vytápění,” dodal Pelc.

Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com uvedl, že ceny uhlí od podzimu stouply o zhruba pět procent.

„Nicméně další zdražení brzy přijde. Světová a hlavně čínská cena uhlí je na historických maximech a korekce zatím v nedohlednu. Predikce pro ceny uhlí je, že letos i příští rok bude uhlí dále zdražovat,” uvedl.

Cena elektřiny poroste o 10 až 15 procent ročně. A to není vše, říká expert

Ekonomika

Sven Havlíček z velkoobchodní společnosti SH Stream, která se zabývá obchodováním s tuhými palivy, ČTK potvrdil, že růst cen způsobený velkou poptávkou zejména v Číně a Indii se postupně projeví i v cenách uhlí v Evropě.

„Česko má ale nejvíce uhlí z vlastní hnědouhelné produkce a je tedy předpoklad, že letos se nic dramatického z hlediska zdražení hnědého uhlí nestane,” uvedl.

„Jiná věc ale je, že dojde postupně ke zdražení energií kvůli dopadu zdražování emisních povolenek, které se v konečné ceně pro spotřebitele, tedy odběratele napojené na centrální zdroje vytápění, projeví zcela jistě. Z paliv pro domácnosti letos nejvíce zdražil koks, který atakuje historická maxima,” dodal Havlíček.

Josef Hodboď z portálu TZB-info vidí budoucnost, zejména pro ekologicky smýšlející lidí, ve využití dřeva.

Inflace se rozjela. Ceny vzrostly o 3,4 procenta

Ekonomika

„Současná kalamita se často prezentuje tak, že až skončí, tak dřevo zásadně zdraží. Já si to nemyslím, protože na palivo se zpravidla využívá jiné dřevo než smrkové. Dřevní pelety se vyrábí z odpadu ze zpracování dřeva, takže dokud nějaké dřevo bude u nás řezáno a hoblováno, tak bude z čeho pelety dělat,” uvedl.

Přibližné roční náklady vybraných paliv na vytápění, teplou vodu a elektřinu pro ostatní elektrické spotřebiče (modelováno pro rodinný dům se čtyřčlennou domácností, s podlahovou plochou 150 metrů čtverečních a výpočtovou tepelnou ztrátou pět až deset kilowattů):

Hnědé uhlí (automatický kotel)44.192 Kč
Černé uhlí (automatický kotel)47.915 Kč
Koks (prohořívací kotel s AKU nádrží)52.395 Kč
Dřevo (zplyňovací kotel)43.573 Kč
Dřevěné brikety (klasický kotel na dřevo s AKU nádrží)49.532 Kč
Dřevěné pelety (speciální kotel)53.603 Kč
Štěpka (kotel na štěpku)50.036 Kč
Rostlinné pelety (speciální kotel)49.631 Kč
Zemní plyn (kondenzační kotel)52.302 Kč
Elektřina akumulace (teplovodní akumulační nádrže)65.711 Kč
Elektřina přímotop (podlahové elektrické plochy)52.261 Kč
Tepelné čerpadlo (země/voda)45.546 Kč

Zdroj: odborný web TZB - info

Reklama

Výběr článků

Načítám