Hlavní obsah

Evropské i americké akcie klesají, Raiffeisen Bank odepsala pětinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské i americké akcie kvůli tvrdým protiruským sankcím zahájily pondělní obchodování propadem. Přes dvě procenta ráno odepisoval hlavní evropský index STOXX Europe 600. Nejvíce ztrácejí banky s vazbami na Rusko, zejména rakouská Raiffeisen Bank, italská UniCredit a francouzská Société Générale.

Foto: Timm Reichert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Panevropský index STOXX Europe 600 v úvodu ztrácel asi 2,1 procenta, než ztráty zmírnil, a kolem 10:00 SEČ odepisoval 1,6 procenta. Index DAX, což je hlavní ukazatel vývoje cen akcií na burze ve Frankfurtu nad Mohanem, ztrácel dokonce 2,3 procenta.

Ještě výrazněji se však propadla pražská burza. Index PX ztratil 2,9 procenta, přičemž nejvíce oslabují banky. Masivní propad potkal Raiffeisen Bank, jejíž akcie klesly o 18,5 procenta. Erste odepsala přes deset procent, Komerční banka kolem pěti procent. Naopak stoupla hodnota České zbrojovky, a to o 8,5 procenta.

Propady se týkají také americké burzy. Hlavní index S 500 k 10:00 SEČ klesl o dvě procenta, technologický index Nasdaq 100 zaznamenal ztrátu o dvě desetiny procenta nižší. Třetí velký index Dow Jones byl ke stejnému času v mínusu 1,5 procenta.

Rubl letí dolů

Ekonomika

Ropa opět přes 100 dolarů za barel

Prudce nahoru naopak vystřelila cena ropy. Severomořský Brent se vrátil nad 100 dolarů za barel. Konkrétně, kolem 09:30 SEČ, přidával asi 4,2 procenta na 102,50 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI si připisovala 4,6 procenta a obchodovala se zhruba za 95,80 dolaru za barel.

Evropská unie a některé další státy o víkendu dohodly přísné sankce vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Ty nejzávažnější se týkají odpojení většiny ruských bank od globálního platebního systému SWIFT, což bankám znemožňuje provádět transakce se zahraničím.

Jaderná pohotovost a zásah proti bankám zvyšují obavy z narušení dodávek ropy z Ruska, které je druhým největším producentem této suroviny na světě. Na globálních dodávkách ropy se země podílí zhruba deseti procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám