Hlavní obsah

Evropská komise se připojí k žalobě Česka na Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise se zapojí do žaloby na Polsko, kterou Česká republika podala k Soudnímu dvoru EU kvůli rozšiřování těžby v polském uhelném dole Turów. Oznámila to dnes podle agentury Reuters komise.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hnědouhelný důl v okolí polské elektrárny Turów

Článek

Česko žalobu podalo v únoru. Stěžuje si na to, že Polsko v dole stále těží, ač nemá posudek o vlivu těžby na životní prostředí.

Soud EU v květnu Polsku na žádost České republiky nařídil, aby okamžitě přerušilo veškeré práce v dole nedaleko českých hranic. Polský premiér Mateusz Morawiecki ale veřejně oznámil, že Polsko nařízení „samozřejmě nedodrží", neboť by pro jeho zemi mělo velmi negativní důsledky.

Česká vláda v pondělí rozhodla, že se bude snažit o dohodu s Polskem, její součástí má být penále, náhrady škod i přezkum povolovacích procesů.

Ministři mají sjednat dohodu s Polskem o Turówu, zmocněnec má navrhnout penále

Ekonomika

Jako penále za toto rozhodnutí požaduje Česko, aby Soudní dvůr při EU uložil Polsku pokutu 5 milionů eur (127 milionů korun), dalších 40 až 50 milionů eur (1,02 miliardy korun až 1,27 miliardy korun) země požaduje jako náklady za vybudování náhradních zdrojů pitné vody pro obyvatele příhraničních obcí, které jsou rozšiřováním těžby zasaženy.

Důl Turów se nachází na česko-polsko-německém pomezí, zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám