Hlavní obsah

Evropská komise schválila německou pomoc pro Lufthansu

Novinky, bož

Evropská komise (EK) ve čtvrtek definitivně schválila pomoc německé vlády letecké společnosti Lufthansa. Informoval o tom server týdeníku Die Zeit. Firma ale musí splnit řadu podmínek, aby státní podpora nevedla k narušení konkurenčního prostředí.

Foto: Dedert Arne, ČTK

Dvě letadla společnosti Lufthgansa na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Článek

EK schválila přímou pomoc přesahující šest miliard eur (160 miliard korun), oznámila ve čtvrtek viceprezidentka Komise a komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Lufthansa se mimo jiné se musí vzdát části startovacích a přistávacích práv na letištích ve Frankfurtu a v Mnichově ve prospěch konkurentů, dále bude mít zakázáno vyplácet si dividendy a také se pro ni výrazně omezí možnost převzít konkurenční společnosti.

Lufthansa propustí 26 tisíc lidí

Ekonomika

Celková výše vládního balíčku na záchranu aerolinek je devět miliard eur (240 miliard korun). Pokud dohodu schválí ještě valná hromada akcionářů, stát získá v Lufthanse 20procentní podíl.

Společnost v rámci restrukturalizace zruší celkem 22 tisíc plných úvazků, což odpovídá propuštění zhruba 26 tisíc zaměstnanců.

Ze 137 tisíc zaměstnanců Lufthansy přitom už teď 87 tisíc funguje v režimu takzvaného kurzarbeitu, kdy na větší část jejich mzdy přispívá stát, aby je společnost nemusela propouštět.

Reklama

Související články

Lufthansa propustí 26 tisíc lidí

Německá letecká společnost Lufthansa propustí 26 tisíc lidí. Informoval o tom server listu Die Welt. Znamená to, že se firma zbaví zhruba každého pátého...

Výběr článků

Načítám