Hlavní obsah

Evropská komise podezírá z kartelu výrobce čipů pro chytré karty

– Brusel

Evropská komise (EK) podezírá skupinu výrobců čipů pro takzvané chytré karty, že uzavřeli cenový kartel. EK firmy o svých námitkách informovala, jejich jména ale zatím nezveřejnila. Chytré čipové karty používá téměř každý: jsou to například SIM karty v mobilních telefonech, bankovní karty, nové cestovní pasy či karty pro placenou televizi.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Komisař Evropské unie pro hospodářské a měnové záležitosti Joaquín Almunia

Článek

Případ začal v lednu 2009 razií ve společnostech v několika zemích EU. Pokud by se vina firmám prokázala, hrozí jim podle agentury Reuters vysoké pokuty ve výši až deseti procent jejich ročního obratu. Komise plní funkci antimonopolního orgánu EU.

Firmy Infineon Technologies a NXP Semiconductors už dříve potvrdily, že s EK na vyšetřování spolupracují. Japonská Renesas Technology, která je společným podnikem firem Hitachi a Mitsubishi Electric, a také společnost STMicroelectronics pak potvrdily razie ve svých kancelářích.

Prohlášení o námitkách, které EK firmám zaslala, je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznámí své podezření, k němuž se podniky mají vyjádřit.

Komise původně přistoupila na to, že se pokusí se zúčastněnými společnostmi spor urovnat, aniž by bylo nutné zahájit antimonopolní řízení. Jednání ale byla kvůli pomalému pokroku zastavena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám