Hlavní obsah

Evropská centrální banka s úrokovou sazbou nehýbala

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek v souladu s očekáváním ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 1,0 procenta. Banka drží úrok na této úrovni již 16 měsíců.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Statistický úřad Eurostat ve čtvrtek zvýšil odhad meziročního růstu ekonomiky Evropské unie (EU) i eurozóny ve druhém čtvrtletí. Hrubý domácí produkt (HDP) rostl v obou případech o 1,9 procenta, původní odhad byl 1,7 procenta.

Vedení ECB oznámilo, že prodlouží stávající opatření na podporu likvidity nejméně do ledna. Michal Brožka z týmu ekonomického výzkumu Raiffeisenbank počítá s tím, že tato opatření, kdy ECB dodává finančnímu sektoru neomezené množství likvidity se splatností až tři měsíce, budou fungovat alespoň do konce prvního čtvrtletí 2011. ECB dále zvýšila odhad růstu ekonomiky eurozóny v příštím roce na 1,4 procenta z předchozích 1,2 procenta.

ECB je centrální bankou eurozóny a provádí měnovou politiku 16 zemí EU, které používají jako svou měnu euro. Sídlí ve Frankfurtu nad Mohanem a jejím prezidentem je od roku 2003 Jean Claude Trichet.

Reklama

Výběr článků

Načítám