Hlavní obsah

Eurozóna směřuje ke stagflaci, varuje největší švýcarská banka

Eurozóna směřuje ke stagflaci, což je situace, kterou charakterizuje vysoká inflace, stagnace poptávky a případně i vysoká nezaměstnanost. Myslí si to analytici největší švýcarské banky UBS, kteří ve čtvrtek předpověděli, že hospodářský růst v eurozóně se ve druhém pololetí téměř zastaví. Největší ekonomikou v eurozóně je Německo, kam směřuje značná část exportu českých firem.

Foto: www.sxc.hu

Ilustrační foto

Článek

Analytici zhoršili odhad růstu hrubého domácího produktu (HDP) eurozóny na letošní rok na 2,7 procenta, zatímco dosud počítali s růstem o 2,9 procenta. Jejich prognóza předpokládá, že eurozóna se jen těsně vyhne technické recesi, která se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

„V kombinaci s vysokou inflací tento scénář splňuje podmínky k tomu, aby způsobil stagflaci,” uvedl analytik UBS Reinhard Cluse, kterého cituje agentura Reuters.

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí rostla výrazně rychleji než v předchozích třech měsících. Očekává se ale, že ve druhém čtvrtletí už budou znát negativní dopady války na Ukrajině.

Kvůli drahotě české domácnosti stále více šetří na oblečení a jídle

Finance

UBS očekává, že nejblíž recesi bude Německo, kde hospodářský růst ve druhém pololetí klesne na nulu. Těsně za Německem bude Itálie, naopak Francie a Španělsko by si měly vést o trochu lépe. Tyto čtyři země mají největší ekonomiky v eurozóně.

Zotavení v příštím roce nebude nijak výrazné. Inflace už by ale měla být mírnější a vracet se začne i důvěra v ekonomiku. Přetrvávající vysoká inflace bude podle expertů nepříznivě působit na spotřebu domácností, zatímco vysoké ceny vstupů, nejistota kolem dodávek energií, přísnější finanční podmínky a slabší globální poptávka zřejmě budou mít negativní dopady na hospodaření firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám