Hlavní obsah

Eurokomisař apeluje na prosazení bankovní unie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Eurokomisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier z Francie chce vidět politickou vůli, která by prosadila bankovní unii. Barnier to řekl v rozhovoru s britským ekonomickým listem Financial Times (FT), kde se také postavil za myšlenku, aby měli bankéři stanoven maximální limit pro odměny.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Eurokomisař Michel Barnier

Článek

„Nadešel čas učinit rozhodnutí. Musíme splnit nejzazší termín, který stanovili šéfové vlád. Potřebujeme politické rozhodnutí, a toho je možné dosáhnout,“ podotkl Barnier.

Komisař o vyhlídkách bankovní unie hovořil jen pár dnů před schůzkou ministrů financí EU. Ti otestují, jak moc je pravděpodobné, že se pravidla bankovní unie podaří dojednat ještě do konce letošního roku. Barnier řekl, že je třeba ujistit trhy, které jsou teď podle něj křehké.

Někteří vyjednávači zapojení do rozhovorů kolem navrhované bankovní unie očekávají, že pravidla fungování se do konce roku dojednat nepodaří. Svědčí o tom například i fakt, že jednání na toto téma se už v minulých týdnech začala zadrhávat.

Barnier zároveň navrhl, jak řešit ožehavou otázku platů bankéřů. Řešit se to podle něj dá nastavením maximálního stropu, se kterým by se ale dalo hýbat. Stanoveno by ovšem bylo určité pásmo a v jeho rámci by o konkrétním stropu rozhodovali akcionáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám