Hlavní obsah

Euro kvůli Řecku nadále padá

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednotná evropská měna dosáhla dalších minim vůči dolaru. Euro je stále pod tlakem kvůli dluhům Řecka. Obavy investorů z osudu země zatím nezmírnila ani přislíbená pomoc ve výši 110 miliard eur.

Článek

Během středečního dopoledne se euro obchodovalo na úrovni 1,2954 USD/EUR. To je pro evropskou měnu nejslabší výsledek za více než rok. Kromě eura se v posledních dnech trápí i akciové trhy po celém světě. Například asijským a evropským akciovým trhům se nedařilo v úterý, ani při zahájení středečního obchodování.

Obavy investorů prozatím neuklidnila ani slíbená pomoc pro Řecko ve výši 110 miliard eur, které slíbila eurozóna a Mezinárodní měnový fond. Nutné je však dodat, že peníze země nakonec nemusí dostat úplně všechny, protože EU nemá žádné páky, jak jednotlivé země donutit poskytnout Řecku slíbenou půjčku.

Na nervozitu investorů a nejistotu na trzích doplácejí i regionální měny včetně české koruny. Ta jen během úterý oslabila vůči dolaru i euru o desítky haléřů. Ve středu po deváté hodině ráno se její kurz pohyboval kolem 25,82 Kč/EUR a 19,90 Kč/USD.

Reklama

Související články

Německá vláda schválila pomoc Řecku

Německá vláda v pondělí na mimořádném zasedání schválila návrh zákona na pomoc zadluženému Řecku. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na vládní kruhy. Kabinet...

Výběr článků

Načítám