Hlavní obsah

EU uvalila cla na ocelová kola z Číny a vyšetřuje dovoz i z Indonésie

• Aktualizováno
Novinky, bož

Evropská unie (EU) uvalila dočasná antidumpingová cla ve výši do 66 procent na dovoz ocelových kol z Číny, oznámila ve čtvrtek Evropská komise (EK). Komise Číňany podezírá, že kola prodávají za podnákladové ceny. Zároveň bylo zahájeno antidumpingové vyšetřování dovozu ocele z Číny a Indonésie.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Ocelárna Chongqing Iron and Steel plant v čínském městě Čchung-čching.

Článek

Zástupci evropského průmyslu Čínu a Indonésii obviňují, že trh zaplavuje levnou subvencovanou ocelí, uvedla agentura Reuters. Právě v reakci na toto obvinění EK zahájila vyšetřování.

Provizorní cla na ocelová kola pro motorová vozidla EK uvalila nezávisle na tomto vyšetřování.

EU uvalí cla na dovoz elektrokol z Číny

Ekonomika

„Dočasná opatření by měla být uvalena, aby se zabránilo dalšímu poškozování průmyslu unie podnákladovými dovozy,“ uvedla komise.

„Pokud chce Čína subvencovat svoje exporty do EU a zlevňovat tak zboží, které my si kupujeme, neměli bychom jí v tom bránit. Hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere,” sdělil Novinkám ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

„EU by měla jít ostatním obchodním blokům a celému světu příkladem, měla by zrušit svůj celní sazebník a přestat s nápady na 'strategická cla', která jenom zdražují život evropským spotřebitelům a chudým exportérům po světě znemožňují živobytí,” dodal.

Protekcionismus na vzestupu. Evropská komise uvalila další cla na čínskou ocel

Ekonomika

Podle údajů komise se tržní podíl čínských subjektů v EU od roku 2015 zdvojnásobil.

Už v červenci Peking zavedl antidumpingová cla na dovoz některých výrobků z nerezové oceli dovážené z Evropské unie, Japonska, Jižní Koreje a Indonésie v rozmezí 18 až 103 procent.

Evropská unie využívá ochranářská opatření v nebývalé míře ve snaze bránit se dovozu dotovaných ocelářských výrobků ze třetích zemí. Jde celkem o desítky opatření, z nichž výrazná část míří na výrobky původem z Číny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám