Hlavní obsah

EMTC hrozí insolvenční řízení, držitelům dluhopisů dochází trpělivost

Vedení skupiny EMTC, která v minulých dnech oznámila neschopnost dál vyplácet jistiny dluhopisů a jejich úroky, chce během následujících šesti týdnů vypracovat plán řešení stávající situace společnosti. O tuto lhůtu požádalo držitele dluhopisů. Řádné setkání emitentů by se mělo uskutečnit v říjnu. Podle jednoho z investorů hrozí firmě insolvenční řízení.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celková hodnota vydaných a nesplacených dluhopisů EMTC činí podle aktuálního dluhopisového prospektu 680,7 milionu Kč.

Společného jednání se začátkem týdne podle EMTC zúčastnilo přibližně 80 procent držitelů dluhopisů. Předseda představenstva skupiny Tomáš Bárta upozornil na to, že setkání bylo pouze informativní. „Chtěli jsme v co nejkratším čase a na jednom místě sdělit důležité informace o aktuální situaci a připravovaných krocích. Nejednalo se tedy o setkání svolané na základě prospektu a emisních podmínek emitenta," uvedl.

Zároveň se ohradil proti obviněním z protiprávního jednání, podle kterých byla schůzka obcházením pravidel. Řádné setkání emitentů by se podle něj mělo uskutečnit v říjnu po uplynutí šestitýdenní lhůty. Na něm chce společnost následně držitelům představit plán na řešení současné situace.

Součástí připravovaných kroků bude i personální restrukturalizace, její podobu ovšem skupina zatím neupřesnila. Připravované kroky by podle společnosti měly ochránit zejména dceřinou firmu Lipa Land, což je aplikace určená pro vzdělávání předškolních dětí prostřednictvím moderních technologií. Její hodnota podle firmy převyšuje závazky.

Investor: Situace je vážná

Jeden z držitelů dluhopisů, který si nepřál být jmenován, řekl, že Bárta investory také požádal, aby během lhůty na představení reorganizačního plánu nikdo nepodával návrh na insolvenční řízení. „Řadu investorů však toto nepřesvědčilo a lze očekávat, že někteří z nich návrh podají,” podotkl. Podle něj je situace ve skupině vážná. „Pan Bárta již propustil celé obchodní oddělení a řadu dalších zaměstnanců,” dodal.

O finančním zdraví emitenta se spekulovalo již delší dobu v souvislosti s výsledky hospodaření. Podle mezitímní účetní závěrky z června roku 2018 vykázala společnost ztrátu téměř 70 milionů Kč. Bárta zvyšující se zápornou hodnotu vlastního kapitálu opakovaně vysvětloval plánovaným zadlužením v rámci investičního rozvoje softwarového projektu Lipa Learning.

Pochybnosti v roce 2017 vyjádřil také auditor společnosti. „V posledních letech se opakovaly vysoké ztráty, za rok 2017 bylo dosaženo zisku jen díky výnosu z pohledávky z titulu odškodnění, o kterou společnost vede soudní spor,” uvedl Tomáš Vondrák ze společnosti Auditorský ateliér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám