Hlavní obsah

Emise oxidu uhličitého loni poprvé po 40 letech nestouply

Množství emisí oxidu uhličitého loni nevzrostlo, uvedla Mezinárodní energetická agentura (IEA). Je to poprvé za čtyřicet let, kdy emise nestouply, i když nepanuje krize, zmínila v pátek BBC.

Foto: Wolfgang Rattay/Files, Reuters

Hnědouhelná elektrárna v německém Neurathu

Článek

I loni bylo do ovzduší vypuštěno 32 tun oxidu uhličitého, což je stejné množství jako předloni. Výkonná ředitelka IEA Maria van der Hoeven řekla, že i když jsou data povzbudivá, nesmí vést ke spokojenosti.

„Je to velmi vítané překvapení a významné,“ uvedl vrchní ekonom úřadu Fatih Birol. „Poskytuje potřebnou páku po vyjednavače, kteří chtějí v prosinci v Paříži dosáhnout dohody o globálním klimatu. Je to poprvé, kdy se emise skleníkových plynů oddělily od ekonomického růstu,“ dodal.

V posledních 40 letech emise nerostly nebo neklesaly už třikrát, ale vždy za krize. Poprvé v osmdesátých letech po recesi v USA, v roce 1992 po zhroucení SSSR a v roce 2009 při finanční krizi.

Podle klimatoložky Corrine Le Querreové to souvisí s tím, že spotřeba uhlí v Číně v roce 2014 poklesla, a s tím, že se Peking snaží bojovat se znečištěním a používat energii úsporněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám