Hlavní obsah

Ekonomika mezi čtvrtletími rostla nejvíc od roku 1996

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezičtvrtletní růst českého hrubého domácího produktu (HDP), který podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) činil 2,5 procenta, byl nejvyšší za posledních víc než 20 let. Česká ekonomika od druhého čtvrtletí 1996 nerostla mezi čtvrtletími rychleji, pro starší období data nejsou k dispozici.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ekonomika mezi čtvrtletími rostla nejrychleji od roku 1996.

Článek

„První odhad HDP za druhé čtvrtletí překvapil vysoký růstem, který dnes ještě ČSÚ zvýšil na 2,5 procenta oproti předchozímu čtvrtletí. Proti našemu odhadu jsme se dočkali ještě zvýšení tempa růstu o 0,2 procentního bodu na mezičtvrtletním tempu,” uvedl pro Novinky ekonom David Kocourek z Komerční banky.

„Zveřejnění prvního odhadu HDP nás přinutilo zvednout predikci dynamiky HDP za celý letošní rok z 3,7 procenta na 4,3 procenta,” dodal ekonom.

O zpřesněném odhadu růstu HDP za druhé čtvrtletí v pátek informoval ČSÚ. Vyšší byl růst i v meziročním srovnání –o 4,7 procenta. K příznivému vývoji české ekonomiky přispěla domácí i zahraniční poptávka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám