Hlavní obsah

Ekonomický skandál v Rakousku, bankéř Julius Meinl zatčen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Rakouskem otřásá ekonomický skandál, v rámci kterého policie ve středu večer zatkla předsedu dozorčí rady Meinl Bank Juliuse Meinla V. Bankéř je podezřelý z podvodu na investorech v souvislosti s utajovaným zpětným odkupem akcií dceřiné realitní firmy Meinl European Land z roku 2007, sdělili ve čtvrtek vídeňští prokurátoři. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Reuters

Julius Meinl V.

Článek

"Nejzávažnějším obviněním je podvod, kterého se dopustil tím, že odkupoval akcie, aby navýšil jejich cenu,“ komentovala mluvčí vídeňské prokuratury Michaela Schnellová. Podle ní byl Meinl zadržen, protože hrozilo, že by utekl. 

Prokuratura a úřad pro finanční dohled FMA začaly Meinl Bank vyšetřovat po anonymní stížnosti ze září 2007, která se týkala Meinl European Land. Meinl Bank, kterou vlastní rodina Meinlů, potvrdila, že Meinl byl zatčen poté, co byl ve středu večer předveden k výslechu.

Utajené odkupy měly uměle zvyšovat cenu akcií

Akcie Meinl Land ztratily v roce 2007 dvě třetiny hodnoty. Firma tehdy informovala o utajených a akcionáři neschválených odkupech svých akcií. Tyto odkupy po měsíce uměle podporovaly cenu akcií firmy v době, kdy Meinl Bank oficiálně akcie Meinl Land prodávala investorům. Akcionáři nyní tvrdí, že Meinl Land, Meinl Bank a správce fondu Meinl Success investory dezinformovaly. Meinl Bank to popírá a říká, že žádná pravidla neporušila.

Meinl Land byla založena na počátku tohoto desetiletí a do roku 2007 sbírala od drobných akcionářů miliardy eur na investice do nemovitostí ve střední a východní Evropě. Loni tuto firmu koupila izraelská investiční společnost Gazit Globe a přejmenovala na Atrium European Real Estate.

"Gazit Globe není v jakémkoliv spojení s Juliem Menlem nebo jeho bankou,“ uvedl mluvčí spoelčnosti Gazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám