Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku za květen stoupla

– Praha
Novinky, pit

Celková důvěra v tuzemskou ekonomiku se v květnu mírně zvýšila. Jak vyplývá ze zveřejněných dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), souhrnný indikátor důvěry se v porovnání s dubnem zvýšil o 1,7 bodu na -3,6 bodu. I přes mírné zlepšení je stále výsledek na nižších hodnotách než před rokem.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zlepšení sentimentu přišlo jak v průmyslu, tak v obchodě. Mírný růst důvěry zaznamenalo i stavebnictví, ve službách se důvěra meziměsíčně nezměnila,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

Jak připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, z hlediska výsledků měl největší vliv na pozitivní hodnotu průmysl.

Oproti květnu 2012 je důvěra podnikatelů v ekonomiku nižší, zatímco sentiment spotřebitelů se zlepšil. „To se projevilo i ve snížení obav z nezaměstnanosti a nepatrně se zvýšil úmysl kupovat předměty dlouhodobé spotřeby,“ dodal Šimek.

Podle Šimka drží slabé hodnoty ekonomického sentimentu na nízkých úrovních domácí poptávku, jejíž pokles přispívá k recesi české ekonomiky. „Bohužel současné zprávy jak z domova, tak ze zahraničí zatím nedávají důvod k výraznějšímu optimismu,“ nastínil Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám