Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku šla opět dolů

Novinky, pit
Praha

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v září opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání se srpnem snížil o 2,4 bodu. Ve srovnání s hodnotou v září 2010 je souhrnný indikátor důvěry o 4,7 bodu nižší. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Indikátor důvěry podnikatelů se v září meziměsíčně snížil o 2,7 bodu. Důvěra poklesla v průmyslu, v obchodě i ve vybraných službách, ve stavebnictví se naopak zvýšila. Ve srovnání s hodnotou v září 2010 je důvěra podnikatelů o 3,2 bodu nižší.

Důvěra se počítá v odchylkách od průměrné hodnoty 100 stanovené k roku 2005. Může se pohybovat nad i pod touto hranicí.

V průmyslu se v září hodnocení současné celkové ekonomické situace zvýšilo. Respondenti nicméně očekávají pro příští tři měsíce zpomalení tempa výroby.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v září oproti minulému měsíci zlepšilo. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají zlepšení ve vývoji stavební činnosti i zaměstnanosti.

Obavy z růstu cen

V odvětví obchodu se v září ve srovnání se srpnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v srpnu.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v září ve srovnání se srpnem mírně snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se snížilo také.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v září meziměsíčně snížil o jeden bod a ve srovnání se zářím 2010 je o 11,2 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že se pro příštích 12 měsíců stále obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Respondenti opět označili současnost za dobu nevhodnou pro spoření a nadále se obávají růstu cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám