Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku opět poklesla

Novinky, pit
Praha

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v květnu opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry se ve srovnání s dubnem snížil o 1,6 bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku mírně zvýšila jen v obchodě, naopak ve stavebnictví, ve vybraných službách a v průmyslu klesla. Důvěra spotřebitelů se snížila také. V meziročním srovnání je souhrnný indikátor důvěry nižší, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ze šetření mezi spotřebiteli v květnu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace,“ sdělil ČSÚ s tím, že indikátor spotřebitelské důvěry se v květnu meziměsíčně snížil a i v meziročním srovnání je stále nižší.

Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se nepatrně snížil. Úmysl spořit se rovněž snížil. Respondenti se i nadále obávají růstu cen.

V průmyslu se v květnu hodnocení současné celkové ekonomické situace snížilo, stejně tak i hodnocení současné celkové a zahraniční poptávky. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v květnu téměř nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti dubnu snížilo.

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace oproti dubnu téměř nezměnilo. Zásoby se nezměnily také. Ve vybraných odvětvích služeb se v květnu hodnocení současné ekonomické situace oproti dubnu zvýšilo. Hodnocení poptávky se snížilo, stejně tak i její očekávání pro příští tři měsíce.

Podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta se problémy eurozóny nepříznivě odrážejí na ekonomické výkonosti českého hospodářství a mají rovněž zásadní dopady na konání české vlády. „Naděje na změnu k lepšímu jsou v současnosti minimální a pokles důvěry v domácí ekonomiku lze očekávat i v nadcházejících měsících,“ domnívá se Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám