Hlavní obsah

Druběžáři zaplatí za kartel pokutu 14 miliónů

– PRAHA
Novinky, toh

Pokutu ve výši 14,2 miliónu korun bude muset zaplatit sedm drůbežářských společností, které se dohodly na kartelu. Sankci, vůči které se firmy loni odvolaly, v pondělí potvrdil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Společnosti se sešly v prosinci 2006, aby se dohodly na společném stanovení ceny jatečních kuřat od ledna následujícího roku.

Článek

„Cílem bylo dosáhnout postupně výše ceny alespoň 20 korun za kilogram živé váhy v první jakostní třídě, a to zejména u nejvýznamnějšího společného odběratele, společnosti Kostelecké uzeniny,“ uvedl předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Podle úřadu bylo jejich chování protisoutěžní. „Pro soutěž na trhu je přitom zcela přirozené, že soutěžitelé jsou nuceni přijímat i nevýhodné nabídky,“ komentoval Pecina.

Čtrnáctimiliónová pokuta byla rozdělena mezi sedm podniků - Agrodružstvo Jevišovice, Zeva Chlístovice, Sušárna Pohořelice, Karlov, Agroproduct a Zemědělská družstva Petřín a Roštýn. Verdikt je pravomocný, firmy se mohou obrátit na soud.

Antimonoplní úřad se podobným kartelem nezabýval poprvé. Na konci devadesátých let se spojily čtyři drůbežárny, které chtěly diktovat ceny obchodním řetězcům. Dohromady zaplatily pokutu 80 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám