Hlavní obsah

Drahá ropa dopadla na domácnosti, plyn podraží až o 15 procent

– ČESKÉ BUDĚJOVICE • Aktualizováno

Češi, kteří topí nebo vaří na plynu, si od července připlatí. Zdražení chystají všichni tuzemští distributoři plynu. Domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, zaplatí od července v průměru o 9,6 procenta více. Energetická společnost E.ON zdraží od července dokonce o 15 procent. Odběratele má především v jižních Čechách.

Článek

Domácnostem, jež používají plyn na topení v domě, ohřev vody a vaření, se podle největšího českého distributora plynu měsíční platba průměrně zvýší o 294 korun. Už v lednu ceny pro domácnosti, které odebírají plyn od RWE Transgas, vzrostly v průměru o 7,4 procenta, od dubna v průměru o o 3,1 procenta.

Odběratelé firmy E.ON, kteří na plynu jen vaří, si připlatí jen několik korun měsíčně. Pokud plynem topí a ohřívají vodu, vzroste jejich měsíční platba o několik set korun. E.ON, který dodává plyn 110 tisícům zákazníků na jihu Čech, letos narozdíl od konkurence zdražuje poprvé.

:. O kolik procent zvedne ceny plynu RWE pro domácnosti v jednotlivých krajích. Foto: RWE

Důvodem je drahá ropa

Za dražším plynem stojí podle distributorů dramatický nárůst ceny ropy v posledních měsících.

"Diktát rostoucích cen ropy je neúprosný, všichni se s ním setkáváme každodenně u čerpacích stanic při tankování nafty či benzínu. To se samozřejmě odrazilo v cenách ropných derivátů, které se na rostoucí ceně zemního plynu podílejí největším dílem,“ řekl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Dopady růstu cen ropy v České republice stále pomáhá tlumit silná koruna. "Například v sousedním Německu očekávají obchodníci během letních měsíců nárůst cen zemního plynu až o 19 procent," dodal Varcop.

Skupina RWE je největším obchodníkem se zemním plynem v Česku. Koncern má v Česku 2,3 miliónu zákazníků a ovládá dvě desítky společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebudeme vydírat Evropu plynem, slibuje Rusko

První ruský vicepremiér Sergej Ivanov ve čtvrtek v uzbecké Buchaře slíbil, že Rusko nezastaví dodávky plynu do Evropy bez ohledu na vývoj v ní. Dodávky plynu...

RWE zdražuje plyn v průměru o 3,1 procenta

Ceny zemního plynu pro domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, vzrostou od úterý v průměru o 3,1 procenta. Pražská...

Výběr článků

Načítám