Hlavní obsah

Dovoz ojetin se během března propadl. V ČR přibylo pouze 10 318 vozů

Omezení pohybu osob přes hranice se podepsal i na objemu dovozu ojetých osobních vozů do Česka. Ten během března poklesl o 32,5 procenta na 10 318 vozů. V součtu za první čtvrtletí činí tento pokles pak téměř 12 procent, tj. v republice přibylo dohromady 37 045 ojetých vozů, jejichž průměrné stáří bylo 10,3 roku. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejdováženější značkou je domácí Škoda s 8057 nově přihlášenými vozy ze zahraničí. Následuje Volkswagen se 7961 ojetými auty a třetí je Ford s 3186 dovezenými vozy.

Asociace chtějí po vládě povolit prodej ojetin v autobazarech

AutoMoto

„V dubnu lze počítat s ještě razantnějším snížením. Do budoucna půjde o jeden z faktorů, které způsobí nedostatek ojetých vozů na domácím trhu. Z pohledu kvality vozů jde o pozitivní změnu, neboť dovážené vozy jsou většinou starších ročníků a jsou často předmětem nejrůznějších podvodů. Na druhou stranu to spolu s přerušením výroby nových vozů a menší ochotou lidí se zbavovat starších aut může vést k citelnému zvýšení cen ojetin," uvedla generální ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

V březnu se také snížilo množství inzerovaných ojetin na českém trhu, proti únoru to bylo o 12 procent na 99.241 vozů. Proti lednu byla nabídka v autobazarech a inzertních serverech nižší o 19 procent.

Dopravci odstavili více než polovinu kamionů

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám