Hlavní obsah

Do sdílených koloběžek investoval i Ford, následuje další automobilky

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká automobilka Ford koupila společnost Spin, která půjčuje elektrická kola a koloběžky. Hodlá investovat do rozšíření služeb ve více než stovce měst během roku a půl, informoval server CNN. Ford, ale i další automobilky, si chtějí zajistit podíl na trhu alternativní dopravy, která v poslední době získala na popularitě.

Foto: Ford

Ford investoval do koloběžek

Článek

Společnosti cenu transakce nezveřejnily. Podle serveru USA Today Ford zaplatí za Spin více než 40 milionů dolarů (900 milionů korun), některá média ale uvádějí i více než dvojnásobek této sumy.

Ford před časem vytvořil divizi dopravních služeb, pod kterou současná investice spadá. Automobilka uvedla, že koloběžky považuje za dostupnou a levnou variantu dopravy po městě, která neznečišťuje životní prostředí, nepřispívá k dopravním zácpám a nemá problémy s parkováním.

„Považujeme to za skutečnou potřebu, vzhledem k tomu, jak se zvyšuje populace ve městech,“ zdůvodnila CNN investici manažerka Fordu Marci Klevornová. Ford už v roce 2015 spustil vlastní službu půjčování elektrických kol, ta ale nezískala takový záběr jako koloběžky konkurentů.

Móda elektrických koloběžek se v posledních pár letech šíří z Kalifornie do celého světa, mezi hlavní konkurenty Spin patří společnosti Bird nebo Lime, která funguje i v Praze. Za tou stojí mimo jiné i peníze Uberu.

Do alternativní dopravy na krátkou vzdálenost investují i další automobilky. GM nedávno oznámila, že začne příští rok prodávat elektrická kola. Daimler příští rok spustí pilotní projekt sdílení elektrokoloběžek v Německu a jižní Evropě. O výrobě elektrických kol uvažuje i Tesla, minulý týden to uvedl její ředitel Elon Musk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám