Hlavní obsah

Do rekvalifikací šlo loni 36 tisíc lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do rekvalifikací, které nezaměstnaným nabízely úřady práce, bylo loni zařazeno 36 tisíc lidí, z toho 3200 absolventů škol a mladistvých a 215 zdravotně postižených. V roce 2001 se do rekvalifikací dostalo o necelou tisícovku uchazečů o práci méně. Vyplývá to z údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově

Plakát Muzea Komenského v Přerově.

Článek

Klíčové problémy českého trhu práce spočívají nejen v nedostatku volných míst, ale také v nesouladu mezi kvalifikací, kterou mají uchazeči o zaměstnání, a kvalifikací, již požadují zaměstnavatelé, zejména investoři. Přitom kvalifikaci je nutno chápat nejen jako dosažené vzdělání, ale jako souhrn odborných znalostí, praktických dovedností s pracovních návyků.

Nabídku úřadu práce nelze odmítnout

Ředitel Správy služeb zaměstnanosti Jan Kasnar řekl, že ne každý, kdo má zájem o přeškolení, je do rekvalifikačního programu zařazen. Na druhé straně rekvalifikaci nabízenou úřadem práce nelze bez závažného důvodu odmítnout.

Podle ředitele odboru poradenství a zprostředkování ministerstva práce Miloslava Kostky byly v době, kdy nezaměstnanost byla poměrně nízká, zřizovány zejména různé cílené odborné rekvalifikační kurzy, jejichž absolventi často měli místo dopředu zajištěné. V současné době se rekvalifikace častěji zaměřují obecně na zvýšení šance nezaměstnaných na trhu práce. Absolventi škol si v nich většinou doplňují své dovednosti, především o výuku výpočetní techniky a marketinku.

Náplň rekvalifikací se nejčastěji řídí potřebami v konkrétním regionu, ale certifikáty, které jejich absolventi získávají, mají celostátní platnost. U okresních úřadů práce jsou poradní sbory, v nichž jsou zastoupeny mimo jiné místní velké firmy, zaměstnavatelské svazy a odbory, které spolurozhodují tom, jaké kurzy úřad bude nabízet. Rekvalifikační programy jsou akreditovány na ministerstvu školství, aby byla zaručena jejich kvalita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám