Hlavní obsah

Do Litvy dorazila první dodávka zemního plynu z USA

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litva v pondělí obdržela první dodávku zkapalněného zemního plynu (LNG) z USA, informovala agentura Reuters. Jde o výsledek dohody mezi oběma zeměmi, která má za cíl snížit závislost evropské země na Moskvě a posílení vztahů s Američany v reakci na zvýšené napětí v regionu.

Foto: Issei Kato, Reuters

Tanker se zkapalněným zemním plynem LNG

Článek

„Toto je klíčová věc pro celý region,“ nechal se slyšet litevský ministr zahraničí Linas Linkevicius. „Chceme upevnit vztahy s USA v mnoha dalších aspektech vedle obrany a bezpečnosti,“ dodal s tím, že energetika je jedním ze strategických oblastí této spolupráce.

Litva odhaduje, že zhruba polovinu zemního plynu bude dovážet ve formě LNG, především od norské společnosti Statoil. Zbytek pak bude i nadále získávat prostřednictvím plynovodu z Ruska.

Ruská protiprávní anexe ukrajinského Krymu v roce 2014 zvýšila obavy pobaltských zemí, které obnovily svoji nezávislost na Sovětském svazu teprve v letech 1990 (v případě Litvy) až 1991 (v případě Lotyšska a Estonska). Tyto státy se proto snaží upevňovat spolupráci se západními spojenci a naopak snižovat energetickou závislost na Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám