Hlavní obsah

Do hledáčku ÚOHS se dostaly stavební firmy kvůli možnému kartelu

– Brno • Aktualizováno

Celkem pět stavebních firem na tuzemském trhu podezírá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) z kartelu v oblasti veřejných zakázek. Správní řízení vede se společnostmi Eurovia CS, a.s., Strabag, a.s., Swietelsky stavební, s.r.o., K-building CB, a.s., a SaM silnice a mosty, a.s. Uvedl to předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ÚOHS

Článek

V sídle dotčených firem antimonopolní úřad už zajišťoval dokumenty. Podle Rafaje ÚOHS správní řízení nejdříve zahájil s firmami Strabag a Eurovia. Prošetřuje je už několik měsíců kvůli podezření z možného uzavírání zakázaných dohod při účasti ve veřejných zakázkách.

„V nedávné době bylo řízení rozšířeno také o společnosti Swietelsky stavební, s.r.o., K-building CB, a.s., a SaM silnice a mosty, a.s. Ve věci bylo provedeno několik neohlášených místních šetření, při nichž byly zajišťovány důkazy o zakázané dohodě,“ sdělil bez bližších podrobností Rafaj.

V případě, že ÚOHS kartel prokáže, hrozí firmám pokuty v řádu desítek miliónů korun. Rafaj neupřesnil, jestli se správní řízení týká jedné nebo více zakázek. Při určování výše případné pokuty ÚOHS bere zřetel na dobu trvání kartelu a také na obrat jednotlivých firem.

V minulosti antimonopolní úřad opakovaně uváděl, že kartelové dohody mezi firmami považuje za jeden z nejzávažnějších přečinů proti hospodářské soutěži.

Reklama

Výběr článků

Načítám