Hlavní obsah

Distributoři léků dostali stomiliónovou pokutu

Právo, tyš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sto miliónů korun musí na pokutách kvůli nedovolenému kartelu zaplatit čtyři distributoři léčiv Alliance UniChem CZ, Phoenix, Gehe Pharma a Pharmos. Sankci dostaly za únorové přerušení dodávek léků do tří nejvíce zadlužených nemocnic. Tuto informaci zveřejnil server Euro OnLine.

Článek

Filip Vrána z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) informaci odmítl potvrdit. Úřad ale k tématu na středu svolal tiskovou konferenci.

Tyto firmy ovládají zhruba 96 procent tuzemského trhu. Zastavením dodávek léků do tří nemocnic se podle antimonopolního úřadu dopustily kartelové dohody, která je zakázaná. Distributoři se pozastavením dodávek nijak netajili a oznámili je dokonce na společné tiskové konferenci.

Léky v únoru nedostaly tři nemocnice - pražská Fakultní nemocnice Bulovka, pražská Fakultní Thomayerova nemocnice a brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny. Dluhy těchto nemocnic dosahovaly úrovně čtyř set milionů korun.

Tržby těchto distributorů se pohybují kolem 58 miliard korun, největší je u společnosti Phoenix s více než čtyřicetiprocentním podílem na trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám