Hlavní obsah

Den daňové svobody letos přijde dříve než loni

Češi letos budou na odvody daní pracovat 169 dnů. Díky letošní změně daní to tak bude o tři dny méně než loni. Den daňové svobody podle výpočtů poradenské společnosti Deloitte tak letos připadá na 18. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho celý příjem připadá státu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Přibližně stejně jako Češi jsou na tom letos Portugalci a Norové. Nejvíce dnů budou daně pro stát odvádět poplatníci ve Francii a ve Švýcarsku, naopak nejméně v Rumunsku a Bulharsku. Slováci a Poláci budou mít den daňové svobody 6. června.

„V letošním roce se celková daňová zátěž mírně snížila zejména díky pokračování změn ve zdanění příjmů fyzických osob. Konkrétně jde o další zvýšení slevy na poplatníka a slevy za druhé a další dítě. S růstem minimální mzdy stoupl také limit pro slevu za takzvané školkovné. Pro příjmy za rok 2022 bude možné odečíst až 16 200 Kč. To se ovšem projeví až v příštím roce,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Dodal, že potřeba snížit schodek rozpočtu už příliš prostoru k dalšímu snížení daňové zátěže neposkytuje.

Přehledně: Důležité daňové termíny pro letošní rok

Finance

Metodika Deloitte pro výpočet dne daňové svobody rozděluje rok na dvě části v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů vládního sektoru a čistého národního důchodu.

Den daňové svobody v ČR stanoví také Liberální institut, ovšem na základě odlišné metodiky využívající odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu. Institut výpočet pro letošní rok ještě nezveřejnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám