Hlavní obsah

Dell vyrábí ze starých počítačů zlaté šperky

Novinky, tov

Americká počítačová společnost Dell vyrábí šperky ze zlata získaného ze starých počítačových komponentů. Chce tím poukázat na možnost recyklace materiálů, které dosud většinou končily jako odpad.

Foto: Dell

Součástky notebooků obsahují malé množství zlata

Článek

Šperky jsou vyráběné z recyklovaného zlata získaného ze starých základních desek použitých počítačů a notebooků. Kolekci prstenů, náušnic a manžetových knofličků navrhla herečka Nikki Reedová, známá z jedné z vedlejších rolí ve filmové sérii Stmívání (Twilight).

Výroba šperků je součástí programu společnosti Dell, ve kterém se zavázala do roku 2020 recyklovat 45 tun součástek ze svých výrobků, a z toho menší část půjde na výrobu šperků a módních doplňků.

Foto: Dell

Prsten z recyklovaného zlata

Šperky byly poprvé představeny letos v lednu na největším veletrhu spotřební elektroniky na světě CES v Las Vegas.

Dell
Společnost sídlící v americkém Texasu patří mezi největší výrobce počítačů a notebooků na světě a zaměstnává přes sto tisíc lidí. Vyrábí také například počítačové servery, tiskárny či software. Firmu založil ještě jako student Michael Dell v roce 1984.

„Chtěli jsme ukázat, že i krásné věci jako šperky a módní doplňky lze vyrobit z udržitelných zdrojů. Tím, že používáme zlato, které bylo dříve považováno za odpad, usilujeme se společností Dell o to, aby se recyklovalo více přírodních zdrojů. Časem chceme dosáhnout stavu tzv. nulového odpadu," řekla Reedová.

Foto: Dell

Z recyklovaného zlata dělají i náušnice a manžetové knoflíčky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám