Hlavní obsah

Další velké zdražení: Ceny nemovitostí porostou kvůli materiálům až o 19 procent

– Praha

Kvůli rostoucí ceně materiálů a nedostatku pracovníků zdraží nemovitosti až o 19 procent, vyplývá ze studie developerských společností, kterou provedla společnost CEEC Research.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce rostly ceny oceli, dřeva, plastů a izolačních materiálů. Čtyřiašedesát procent oslovených developerů uvedlo, že pozorují také růst cen vybavení interiéru (obklady, dlažby, dveře, okna aj.) v průměru o 10 procent. Podle oslovených 74 procent developerů se již nyní zdražení odráží v cenách nemovitostí.

„Dodavatelé se budou jistit větší přirážkou k nabídkovým cenám a lze předpokládat, že budou šetřit i na úkor kvality,“ uvedl k tomu Pavel Malyshev, jednatel společnosti PRECO GROUP s.r.o.

Byty na pronájem se skupují v hotovosti

Finance

Třináct procent developerů podle studie už některé stavby odložilo či pozastavilo. Ač se zdražení dotkne hlavně projektů zaměřených na bohatší, dopady pocítí také nižší a střední třída.

„Projekty, kde jsou kupující na cenu mimořádně citliví, tedy projekty zaměřené na nižší střední třídu a nízkopříjmové skupiny, přestanou dávat smysl a nebudeme o jejich zahájení nebo přípravu ani usilovat,“ okomentoval situaci ředitel skupiny REALISM Construction s.r.o. Martin Hubinger.

Po zboží a materiálech teď nejvíc zdražují energie

Ekonomika

Dalším důvodem zdražování jsou chybějící stavební dělníci.

„Již před covidem rostla rapidně cena lidské práce z důvodu nedostatku pracovníků ve stavebnictví a chybějících pobídek levnější pracovní síle ze zahraničí. Bohužel v dnešní době se to navíc potkalo s prudkým zdražováním cen materiálů a výrobků způsobeným zpřetrháním dodavatelských řetězců díky opakovaným lockdownům,“ uvedl ředitel společnosti Karlín Group Management a.s. Jan Ludvík.

Reklama

Výběr článků

Načítám