Hlavní obsah

ČSA mají novou ikonu, dálkový Airbus A330 přiletěl do Prahy

Praha
Aktualizováno

Na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni přistál v úterý odpoledne Airbus A330 v barvách ČSA. Od 1. června ho aerolinky budou využívat na trase Praha - Soul, kde doplní letový harmonogram partnerských Korean Air. ČSA tak mají opět v parku dálkové letadlo.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové letadlo ČSA Airbus A330 přistálo na pražském Letišti Václava HavlaVideo: Novinky

 
Článek

Novým letadlem chtějí ČSA mezi Prahou a Soulem létat v sobotu a v neděli. Korean Air létá v pondělí, ve středu, v pátek a v sobotu. Letový harmonogram by se ale ještě v průběhu léta mohl mírně upravit, naznačil mluvčí dopravce Daniel Šabík.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Airbus A330 v barvách Českých aerolinií na pražském Letišti Václava Havla.

Na dálkové linky se ČSA vracejí po tříleté pauze. Dříve pro dálkové lety využívaly starší typ letounu určeného pro střední a dlouhé trasy - Airbus A 310, se kterým do roku 2009 létaly do New Yorku a také do Kanady a zemí Střední Ameriky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Airbus A330 v barvách Českých aerolinií přiletěl 14. května kolem půl šesté odpoledne na pražské Letiště Václava Havla.

České aerolinie mají 12 let starý letoun pronajatý od Korean Air. Stroj má délku trupu 63,7 metru z prodlouženého Airbusu A300. Vejde se do něj 276 cestujících z toho 24 v business třídě. Má křídla z řady A330 o rozpětí 60 metrů. Maximální vzletová hmotnost činní 243 tun. Dolet je skoro 12 000 km.

Foto: Milan Malíček, Právo

Piloti v kokpitu nového Airbusu A330

Spolu s ním ČSA provozují flotilu 26 letadel sestávající z dalších tří typů menších Airbusů A319 a A320 a A321 pro krátké a střední tratě. Airbusů mají aerolinky celkem 15, kromě toho také pět Boeingů 737-500, která ale už nepoužívá, a šest turbovrtulových letounů ATR řad 42 a 72.

Foto: Milan Malíček, Právo

Interiér Airbusu A330

Korean Air minulý měsíc koupily 44procentní podíl v ČSA za 67,5 miliónu korun. [celá zpráva] Asijský dopravce v současnosti zaměstnává zhruba 21 000 lidí a provozuje 146 letadel.

Reklama

Související články

Korean Air podal nabídku na vstup do ČSA

Korejská letecká společnost Korean Air podala nabídku na vstup do Českých aerolinií. Podle webu Air Transport World (ARW) má zájem o 44 procent akcií ČSA....

Vláda schválila prodej části ČSA Korejcům

Vláda odsouhlasila prodej 44procentního podílu Českých aerolinií (ČSA) korejské letecké společnosti Korean Air. Smlouva by měla být podepsána 9. dubna. Korean...

Výběr článků

Načítám