Hlavní obsah

ČR loni vydělala na vstupu do EU 17 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika na příjmech z Evropské unie za rok 2007 vydělala 17 miliard korun. Je zatím nejlepší výsledek od vstupu země do jednotné Evropy. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí.

Článek

"Příjmy z rozpočtu EU v roce 2007 byly o 12 miliard vyšší než v předchozím roce," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle něj činily odvody Česka do evropského rozpočtu 32,1 miliardy korun a proti roku 2006 se tak zvýšily jen o 1,7 miliardy.

Ze statistik ministerstva také vyplývá, že čistá pozice Česka se postupně zvyšuje, zatímco platby do rozpočtu EU rostou jen nepatrně.

Celkově od přístupu země do EU, tedy od 1. května 2004, až do konce loňského roku odvedla ČR do společného rozpočtu 111,2 miliard a získala 144,2 miliard. Kladné saldo ČR ve vztahu k rozpočtu EU tak dosahuje celkem 33 miliard, přičemž čistá pozice za loňský rok k této souhrnné pozitivní bilanci přispívá více než polovinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám