Hlavní obsah

ČOI uložila AAA Auto a Auto Diskontu pokuty 1,7 milionu

Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila provozovateli sítě autobazarů AAA Auto, společnosti Aures Holdings, a jejímu sesterskému autobazaru Auto Diskont tři pokuty dohromady za 1,7 milionu korun. Inspektoři provedli kontroly loni a předloni, letos pokuty nabyly právní moci. Firmy sankce musely zaplatit, napadly je ale u soudů. Napsal to server E15.cz.

Foto: AAA Auto

AAA Auto

Článek

Aures Holdings dostal pokuty za půl milionu a za 700 000 korun, Auto Diskont za půl milionu korun. Jde o tři nejvyšší pravomocné sankce za poslední dva roky, píše server. ČOI letos a loni zkontrolovala stovku autobazarů, zákon porušil každý druhý.

„Obě společnosti porušily zákon o ochraně spotřebitele,” uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Pokuty potvrdil ústřední inspektorát ČOI.

„Obě společnosti musely proto pokuty zaplatit, což se také stalo,” doplnil mluvčí. Aures Holdings se poté obrátil na krajský soud v Brně a Ústí nad Labem, Auto Diskont na Krajský soud v Brně. Soudy zatím nerozhodly.

Aures Holdings podle inspekce v brněnské pobočce například prezentoval automobil jako bez vad, po kontrolní jízdě ale doporučil kontrolu všech podstatných částí vozu. Stejná brněnská pobočka podle ČOI správně neinformovala o konečné ceně vozidla před jednáním o koupi a vyžadovala další poplatky. Pochybení inspektoři zjistili také v teplické pobočce, která například znemožnila nákup vozu bez pořízení dalších služeb za 22 tisíc korun.

Autobazar má ověřovat, kde na to zákazník vzal

Ekonomika

Auto Diskontu ČOI uložila pokutu za to, že slíbil auto zdarma převézt na svou jinou pobočku, za službu přitom účtuje dvoutisícovou zálohu. Firma podle inspekce také správně neinformovala o konečné ceně vozu.

Aures Holdings se obrátil na soud, protože s pokutami nesouhlasí. „Probíhající soudní řízení nebudeme dále komentovat, protože nejsou pravomocně ukončená,” řekl E15.cz mluvčí firmy Michal Häckl. Auto Diskont na dotazy serveru nereagoval.

Aures Holdings nedávno dostal pokutu 300 tisíc korun od České národní banky za chyby při zprostředkování půjček a pojistek na auta. Společnost se podle ČNB dopustila za poslední dva roky pěti přestupků. Podle Häckla šlo o formální pochybení, která byla hned odstraněna a klienty bazarů nepoškodila.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdražují už i ojetiny. Hlavně ty na benzin

Ojetá auta pozvolna zdražují, vyplývá ze zprávy společnosti Cebia. Průměrná cena ojetých vozů se vyšplhala na 228 900 korun, což je o 2400 korun více, než byla...

Asociace autobazarů vyloučí většinu členů

Koupit si ojetý vůz zůstává v České republice i nadále rizikem. Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) se proto rozhodla ukončit k 1. září...

Polsko zůstává evropskou baštou ojetin

Rekordní jeden milion deset tisíc ojetých aut si přivezli Poláci v roce 2019 ze zahraničí, o devět procent více než v roce předchozím.

Výběr článků

Načítám