Hlavní obsah

Čínská Alibaba vstupuje ve velkém na americkou burzu

New York

Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding získá prodejem akcií na americkém trhu 21,8 miliardy dolarů (465,9 miliardy Kč). Jeho primární veřejná nabídka se tím stává druhou největší takovou transakcí ve světové historii. V pátek vstupují akcie firmy na newyorskou burzu NYSE.

Foto: Edgar Su , Reuters

Alibabu ve své garsonce před 15 lety založil čínský podnikatel Jack Ma.

Článek

Firma ve čtvrtek stanovila emisní cenu akcie na 68 dolarů, tedy na horní hranici předem určeného rozpětí.  Alibaba dala newyorské burze přednost před Hongkongem i americkým trhem Nasdaq, kde se obvykle obchodují technologické tituly.

Tržní hodnota Alibaby se emisní cenou dostává na zhruba 167,6 miliardy dolarů. To je pod hodnotou největší světové sociální sítě Facebook, která se nyní pohybuje mírně nad 200 miliardami dolarů, ale zhruba na úrovni hodnoty dosud největšího světového internetového prodejce Amazon.

Největší světovou primární emisí vůbec je zatím prodej akcií čínské finanční společnosti Agricultural Bank of China z roku 2010 za 22,1 miliardy USD. V USA držela primát emise akcií finanční společnosti Visa za 19,7 miliardy USD rovněž z roku 2010. Dosavadní rekord mezi primárními emisemi technologických firem držel Facebook, který v roce 2012 získal 16 miliard dolarů.

Firma, ve které vlastní téměř čtvrtinový podíl americká internetová společnost Yahoo, ohlásila záměr vstoupit na newyorskou burzu koncem června. Čínský podnikatel Jack Ma, který Alibabu před 15 lety založil ve své garsonce, uvedl, že firma hodlá výtěžek z prodeje akcií využít k expanzi ve Spojených státech a Evropě. V Číně se již Alibaba na celkových tržbách z internetového prodeje podílí 80 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám