Hlavní obsah

Číňané masivně investují v celé Evropě. Nakoupili nemovitosti za 230 miliard

Investice Číňanů do evropských komerčních nemovitostí v roce 2015 dosáhly 8,5 miliardy eur (cca 230 mld. Kč), meziročně o 22 procent více. Děje se tak navzdory zvýšené míře nejistoty na čínském trhu a zpomalení hospodářského růstu v této zemi. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu poradenské společnosti Cushman & Wakefield, jehož výsledky v pondělí zveřejnila.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Čínské bankovky v hodnotě 100 jüanů. Ilustrační snímek

Článek

V roce 2014 dominoval vládní a institucionální kapitál, loni své podíly navýšily i soukromé společnosti registrované na burzách. Nejvíce peněz nateklo do kancelářských budov (48 pct).

Zvýšily se však také investice do maloobchodních nemovitostí, v porovnání s rokem 2014 o 11 procentních bodů na 17 procent. Ostatní sektory, především hotelový, představovaly zhruba třetinu investic.

"Hotelová aktiva nakupuje stále více asijských investorů, a to v celém regionu střední a východní Evropy. Zájem mají o různé nemovitosti, například hotel Jurys Inn v Praze získal indonéský investor. Většího rozsahu byla transakce čínského investora Jina Jianga, kde šlo o akvizici portfolia společnosti Louvre Hotels, do něhož patří několik hotelů v Polsku," uvedl vedoucí hotelového týmu Cushman & Wakefield pro kontinentální Evropu Frédéric Le Fichoux.

Aktivita čínských investorů by měla pokračovat i letos, kdy si podle studie budou zahraniční pozice rozšiřovat hlavně čínské pojišťovny. Z pohledu jednotlivých zemí by se měl příliv investic zvýšit zejména v Německu.

"Zaznamenáváme pokles zájmu o investice do kancelářských prostor a naopak rostoucí investice do maloobchodu i zvýšený zájem o průmyslové a logistické nemovitosti," dodal vedoucí oddělení Cushman & Wakefield pro čínské investory v regionu Ted Li.

Reklama

Výběr článků

Načítám