Hlavní obsah

Čína ustoupila EU, zvýší vývozní cla na textil

BRUSEL/PEKING

Několikaměsíční spor mězi Čínou a Evropskou unií vyústil v ústupek ze strany asijské země. Od 1. června zvýší vývozní cla na 74 položek textilu. Cla přestala platit na začátku roku 2005 a za pět měsíců dovoz levného textilu v Číny do Evropy několikanásobně narostl. EU hrozila, že dovoz omezí.

Článek

Na seznamu jsou kalhoty, trička a spodní prádlo. Celní sazba u většiny vybraných položek vzroste pětinásobně, tedy na jeden jüan (asi 2,90 korun) za kus z nynějšího 0,2 jüanu.

Největší clo na jednotku budou čtyři jüany. Peking také zvýšil clo u lněné příze o tři jüany na kilogram. Rozhodnutí schválila čínská vláda, uvedlo ministerstvo čísnké ministerstvo financí.

Evropská unie se v pátek k opatření odmítla vyjádřit s tím, že Peking příští týden požádá o podrobnosti. "Je to věc, na kterou se s Číňany musíme podívat pečlivěji," prohlásila mluvčí Evropské komise Francoise Le Bailová. "Jsou zde protichůdné zprávy o tom, co se přesně čínské úřady chystají udělat," dodala.

Prezident americké obchodní komory v Číně Charlie Martin nicméně opatření čínských úřadů přivítal. "Tento dobrovolný krok ukazuje, že Čína zaujímá konstruktivní postoj," řekl Martin. Francouzský ministr průmyslu Patrick Devedjian označil opatření Pekingu za krok správným směrem.

Záplava oděvů

Čína od ledna zavedla vývozní clo 0,2 až 0,3 jüanu na kus zboží u 148 vývozních kategorií. Na začátku roku pro Čínu skončil režim kvót, který omezoval její textilní vývoz. Zavedením těchto tarifů se ale záplava oděvů z Číny na západ nezastavila a ozvaly se protesty odvětví z Evropské unie a Spojených států.

Mezi zeměmi, které si v EU stěžují, že levný textil z Číny ničí jejich textilní průmysl, je i Česká republika. Podle českých výrobců příliv levného čínského textilu ohrozí až třetinu ze 120 000 pracovních míst v odvětví. některé země EU ale dovoz z číny podporují, tvrdí, že evropské textilky měly mnoho let čas se na příliv textilu připravit. Například Německo nebo Nizozemí mají v Číně své továrny a dovoz podporují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám