Hlavní obsah

ČEZ v pátek osloví čtyři uchazeče o dostavbu Dukovan. Dokumenty dostane i Rosatom

Ministerstvo průmyslu v pátek vydá pokyn společnosti ČEZ, aby zahájila fázi bezpečnostního posouzení dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Osloví čtyři potenciální uchazeče a předá jim dokumentaci. Mezi společnostmi přitom bude i ruský Rosatom, před kterým varují tuzemské bezpečnostní služby.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Mohu potvrdit, že MPO dalo investorovi souhlas se zahájením bezpečnostního posouzení, a to vůči uchazečům: EDF, KHNP, Rosatom a Westinghouse,” reagoval ve čtvrtek večer Havlíček na dotaz Novinek, zda ke kroku dojde už v pátek. „Tyto společnosti dostanou předběžnou dokumentaci, resp. její další části, a budou požádání o předložení souhrnné informace týkající se struktury nabídek a naplnění bezpečnostních požadavků,” doplnil Havlíček.

O tom, že se krok chystá, informoval jako první Respekt a server Aktuálně.cz. Havlíček však nyní potvrdil, že o kroku nejen uvažuje, ale že ho již jeho resort učinil. Právě dnes přitom Havlíček potvrdil, že samotné vypsání tendru přenechá jeho kabinet až svým nástupcům, kteří vzejdou z říjnových voleb.

Koho ČEZ kvůli dostavbě Dukovan osloví:
-francouzská EDF Group
- jihokorejská Korea Hydro Power
- americký Westinghouse Electric Company LLC
- ruský Rosatom

Podle Havlíčka však zatím nejde o zahájení tendru ani o nezvyklý spěch. „Nejde o spěch, nýbrž o to, abychom uměle nezdržovali proces přípravy nového jaderného zdroje. Reflektujeme i diskuzi s politickými stranami a bezpečnostními službami, tj. chceme více informací, abychom mohli kvalifikovaně rozhodnout o seznamu účastníků tendru.

Zároveň uchazeči budou moci pokračovat v přípravě svých nabídek, bude-li jejich účast schválena vládou, tak aby byl zachován harmonogram přípravy nového zdroje v Dukovanech,” vysvětluje Havlíček.

Tendr na Dukovany počká až na příští vládu. Čína v něm nebude, potvrdil Havlíček

Ekonomika

Součástí kroku, který ČEZ jako investor zítra udělá, bude i žádost, aby uchazeči vyplnili bezpečnostní dotazník. Ten mají vládě vrátit do půl roku, takže by další postup už měl být skutečně až na z voleb vzešlém vedení státu.

Čína ze hry, Rusko ne

Havlíček navíc oznámil, že vláda do tendru nepřipustí čínského zájemce, společnost China General Nuclear Power Corporation. Rosatom přitom ve hře zůstává i přes to, že před jeho účastí varují bezpečnostní služby státu stejně jako před Číňany.

Přístup Rosatomu do tendru ostře kritizuje opozice. „Pro koalici Spolu je účast Rosatomu v tendru nepřípustná. Před volbami i po volbách. Považujeme to za bezpečnostní riziko," uvedl ve vyjádření pro ČTK předseda ODS Petr Fiala.

„Takový postup nechápu. Když nyní ČEZ vylučuje Čínu, proč nemá stejný přístup na základě podobných argumentů k Rusku?" dodává se lidovecký šéf Jurečka.

Kdy vyhlásíte tendr na dostavbu Dukovan? ptá se Vystrčil Babiše

Ekonomika

Nesouhlasí ani Piráti. „Krok vicepremiéra Havlíčka považuji za obcházení bezpečnostních zájmů ČR, tak jak je definovala bezpečnostní skupina zřízená k dané otázce vládním výborem pro výstavbu nových jaderných zdrojů," poznamenal šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Zástupci Bezpečnostní informační služby (BIS), zpravodajci i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se podle něj vyjádřili k bezpečnostnímu aspektu účasti Ruska a Číny v tendru jasně. „Ministr Havlíček nám řekl, že se vláda bude řídit těmito závěry. Bezpečnost je důležitý parametr projektu a spolupráce na 80 let a je součástí celého řešení. Evidentně ministr nemluvil pravdu," dodal předseda Pirátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám