Hlavní obsah

ČEZ se chystá odejít z Rumunska

Energetická skupina ČEZ zřejmě odejde z Rumunska, chce prodat většinu svých tamních aktiv. Zájemci se o ně mohou hlásit do 25. září, následovat bude výzva k předložení nezávazných nabídek, uvedla v pondělí mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Foto: ČEZ

Větrná farma ČEZ v Rumunsku.

Článek

ČEZ zvažuje v Rumunsku prodej sedmi firem, nechá si pouze společnosti zabývající se aktivitami v moderních energetických službách (ESCO) a část tradingu (obchodování s energiemi). Kroky jsou v souladu s novou strategií skupiny, podotkla mluvčí.

Firma do možného prodeje zařadila společnosti Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power a CEZ Romania. Investoři mohou koupit jak všechna aktiva v jednom celku, tak jednotlivé firmy zvlášť. Testování zájmu trhu pro ČEZ zajišťuje Société Générale.

ČEZ v Rumunsku patří mezi přední energetické firmy. Vlastní tam jednu z největších distribučních společností, největší větrný park v Evropě Fantanele-Cogealac nebo systém vodních elektráren Reşita.

Má jít o desítky miliard

Prodej rumunských společností je v souladu s novou strategií firmy schválenou letos v červnu. Ta počítá s postupným prodejem aktiv v Bulharsku, Rumunsku, Turecku a částečně i v Polsku. Výjimku tvoří firmy zaměřené na ESCO, které chce společnost naopak rozvíjet doma i v zahraničí. ESCO se zaměřuje na efektivní využívání a úspory energie. Poskytuje služby pro firmy, obce a organizace, včetně financování.

Z prodeje firem chce společnost podle dřívějších informací získat desítky miliard korun, které použije na stavbu obnovitelných zdrojů a nových jaderných bloků i modernizaci distribuční sítě.

Na rumunský energetický trh vstoupil ČEZ v roce 2005 koupí jedné z tamních distribučních společností. Rumunská aktiva od začátku podle firmy generují pozitivní provozní zisk.

Expanzi ČEZ do ciziny označil několikrát za nepovedenou premiér Andrej Babiš (ANO). Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který prostřednictvím ministerstva financí vlastní 70 procent akcií společnosti.

ČEZ v poslední době své zahraniční investice směřuje spíše do západoevropských zemí jako Francie či Německo. V pondělí firma oznámila, že prostřednictvím svého fondu Inven Capital investovala do německé firmy Zolar. Ta zprostředkovává po internetu prodej střešních solárních elektráren domácnostem a související služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám