Hlavní obsah

ČEZ rozesílá klientům DPI výše záloh, průměrně jde o 1700 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ČEZ začala klientům, kteří u ní skončili v režimu dodavatele poslední instance (DPI), rozesílat rozpisy záloh na elektřinu. Lidé budou na nejběžnějších sazbách jako D02 platit průměrně 1700 korun měsíčně.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

Násobně vyšší částky na zálohách v případě zákazníků DPI řeší po celém Česku desítky tisíc lidí. Například některým seniorům výše nových záloh převyšuje jejich důchod.

„Za plyn jsem platila 2300 korun a za elektřinu 1100 korun. Teď mi přišly faktury od E.ON a Innogy a dohromady mám platit 15 240 korun. Nemám ani tolik důchod, takže nevím, z čeho to budu doplácet,“ řekla Novinkám Eliška Pajchlová z malé vsi u Prostějova, která byla zákaznicí Bohemia Energy přes tři roky.

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Domácí

Na zastropování záloh na energie v režimu DPI se v pondělí dohodl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ). Konkrétní maximální výši záloh by měli zveřejnit v úterý.

Dodavatelé doporučují nezůstávat v režimu DPI dlouho

ČEZ, který dodává v rámci DPI pouze elektřinu, ale už teď své dočasné zákazníky ujišťuje, že v zálohách, jež začal tento týden rozesílat, by neměli v rámci běžných sazeb na přemrštěné částky narazit. „Domácnosti na nejčastějších produktech, které používající elektřinu ke svícení a k vaření, nezaplatí na zálohách v průměru více než 1700 korun měsíčně,“ řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„I tak ale doporučujeme přechod na standardní produkty, kde jsou ceny i zálohy nižší,“ dodal. Pokud totiž lidé přejdou z režimu DPI ke standardním fixovaným produktům ČEZ, mohou za elektřinu ve stejné sazbě podle mluvčího firmy Romana Gazdíka ušetřit až 400 korun měsíčně.

Dodavatelé energií radí opustit rychle režim DPIVideo: Novinky

ČEZ rozesílá zálohy pro klienty v režimu DPI až nyní. Splatnost první zálohy posunul na konec listopadu, aby ulevil odběratelům, kteří svým končícím dodavatelům museli ještě v říjnu zálohy zaplatit. Mezitím odešlo od společnosti z režimu DPI více než 140 tisíc klientů z celkových 374 tisíc.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Reklama

Výběr článků

Načítám