Hlavní obsah

ČEZ chce po Světové bance náhradu škody za investici v Albánii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká energetická společnost ČEZ by mohla odejít z Albánie. Vznesla formálně žádost o náhradu škody ze záruky, kterou má u Světové banky. Záruka je ve výši 1,5 miliardy korun. Albánie podle ČEZu porušila práva albánské pobočky české energetické společnosti. Nyní běží dvouměsíční lhůta, během níž se obě strany mohou dohodnout.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Společnost ČEZ chce po Světové bance náhradu škody za investici v Albánii

Článek

Pokud se ČEZ a albánské úřady nedohodnou, bude záruka vyplacena. ČEZ si ji vyžádal předtím, než na albánský trh vstoupil.

Energetická firma má v jihoevropské zemi problémy a její společnost ČEZ Shpërndarje je ztrátová. Stát jí zvýšil poplatky za distribuci elektřiny o polovinu, současně jí ale zakázal zvýšit ceny pro odběratele.

Albánské firmy navíc často neplatí za odběr elektřiny, a to ani ty státní. ČEZ Shpërndarje proto nedávno odpojil energii vodárnám i dalším organizacím.

Soud ale nařídil firmy zase připojit, což ČEZ udělal, aby se vyhnul pokutám. S nařízením soudu ale nesouhlasí a odvolá se. Podle ČEZu jde o zásah do fungování soukromé společnosti.

Šest zaměstnanců firmy dokonce zatkla policie, všichni už jsou na svobodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám