Hlavní obsah

Český Telecom trhal rekordy

Novinky, Martina Martinovičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednoznačně pod taktovkou Českého Telecomu se odehrávalo čtvrteční obchodování na pražské burze, z níž přes dobytí více než tříletého rekordu nevyprchal zájem o nákupy akcií. Akcie Českého Telecomu se dokázaly za den vyšvihnout z počáteční úrovně 284 koruny na akcii přes hranici 300 korun a odpoledne se dostaly až na úroveň 310 korun.

Foto: Lenka Zvonková

František Trochta u svého tkalcovského stavu

Článek

Silná nákupní objednávka smetla všechny prodejce u akcií Českého Telecomu, které při obrovském objemu obchodů téměř 400 miliónů korun posílily o famózních 8,7 procenta, když uzavíraly na ceně 308, 60 koruny.

"V závěru dnešní burzovní seance trh připomínal spíše stádo kupců, které vedla nákupní objednávka na Českém Telekomu", popsal obchodní den Patrik Komárek ze společnosti Cyrrus. "Vypadalo to, že každý z klientů chtěl koupit Telecom, nabídka ale vysychala, chvílemi situace hraničila s panikou," popsal pro ČTK neobvykle živé obchodování Tomáš Karban z Wood & Company.

Zpevnila také Komerční banka

Také ostatní tituly nezůstávaly pozadu a podpořily index PX 50. Opětovně zpevnila Komerční banka, která se dostala na cenu 2249 korun, když vzrostla o 3,36 procenta. O více jak jedno procento pak posílily i další dva tituly, a sice ČEZ a Philip Morris.

ČEZ se ve čtvrtek vrátil na své letošní maximum 129 korun, které dokonce v závěru dne mírně překonal a skončil na 129,90 koruny. Objemy u tohoto titulu však byly nízké. Poptávka u akcií Philip Morris byla tažena především domácími investory, nakonec posílily o 1,35 procenta na 13 790 korun. Pokud vezmeme v úvahu, že ještě minulý týden se akcie motaly kolem hladiny 13 tisíc korun tlačeny prodejními pokyny, tak je patrné, že během pár dní se dokázaly rychle vzpamatovat.

Jediným titulem ve SPADu, který skončil v čevených číslech, byla Erste Bank. Ta od počátku týdne posilovala v očekávání vysokého pololetního zisku, čtvrtek byl pro ni tedy velmi pravděpodobně spolu s koncem týdne ve znamení vybírání zisků. Ze středeční historicky nejvyšší ceny akcie klesla o 0,3 procenta na 2737 korun.

Obchodní den zakončila burza podle indexu PX 50 na 39měsíčním maximu.  Během čtvrtka zpevnil o 2,55 procenta a vrátil se nad 600 bodů na 603,5 bodu. Letos již PX 50 vzrostl o 31 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám