Hlavní obsah

Česko začne dodávat plyn na Slovensko v neděli ráno

PRAHA
Aktualizováno

Společnost RWE Transgas počítá se zahájením dodávek plynu z České republiky na Slovensko v neděli v osm ráno. Řekl to mluvčí společnosti Martin Chalupský. Slovensko je již jedenáctý den bez přísunu plynu z Ruska.

Článek

Slovensko je zcela závislé na ruském plynu. Plyn z České republiky tak bude vůbec první, který poteče přes česko-slovenskou hranici ze západu na východ. Zdrojem plynu bude plynovod Jamal, kterým teče surovina přes Bělorusko a Polsko dále na západ.

Slovensko se na náhradní dodávky západní cestou spoléhá.

„RWE bude dodávat z vlastních zdrojů na Slovensko od neděle 3,75 miliónů metrů krychlových zemního plynu denně. Tento objem bude navýšen o 1,25 miliónů metrů krychlových od dodavatelů SPP a v úterý o další 1,25 miliónu metrů krychlových. Nové objemy zemního plynu zajistí RWE aktivním nákupem na zahraničních trzích,“ uvedla společnost v tiskové zprávě.

Kvůli zastavení dodávek z Ruska platí na Slovensku stále omezení spotřeby suroviny pro podniky, od pondělí se však budou moci firmy na Slovensku vrátit k normální odběru plynu, oznámil státní tajemník ministerstva hospodářství Peter Žiga.

Očekává se, že odblokovat tok ruského zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu pomůže schůzka ruského premiéra Vladimira Putina a ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové v Moskvě. Právě vzájemné neshody těchto dvou zemí zřejmě stojí za zastavením dodávek plynu přes Ukrajinu dále do Evropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám