Hlavní obsah

Česko zachvátila realitní horečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi se s končící pandemií vrhli na nakupování nemovitostí. Kupují městské byty, chaty a chalupy na venkově, apartmány na horách. Tato nebývalá poptávka razantně zvyšuje ceny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Už i starší byty v Praze pokořily cenovou metu 100 tisíc korun na metr čtvereční.

Článek

„Ceny starších domů a bytů se v průměru zvyšují jedenácti- až třináctiprocentním tempem jednou za tři měsíce. V krajích s horskými oblastmi pak ceny bytů zvedá zájem o rekreační byty a apartmány,“ uvádí analýza serveru Bezrealitky.cz.

Cenová jízda tuzemských nemovitostí je vyvolaná zejména levnými hypotékami a značnou mírou naakumulovaných úspor, kdy spotřebitelé neměli kvůli uzávěrkám příležitost utrácet. Objem i výše hypoték rekordně rostou. Banky v dubnu přiklep­ly hypotéky za více než 39 miliard korun, o měsíc dříve to bylo za téměř 45 miliard.

Kdo má úspory a dostatečné příjmy na hypotéku, spěchá si koupit nějakou nemovitost. Ve více než polovině případů nikoliv přímo ke svému bydlení, ale buď k druhému domovu, rekreaci, či k pronájmům.

Už i starší byty v Praze pokořily cenovou metu 100 tisíc korun na metr čtvereční, tedy cenu, za kterou bylo ještě v polovině roku 2018 možné koupit byty v novostavbách.

Aukce nemovitostí jsou stále častější. Jak nenaletět a neprodělat

Finance

Těsně pod 60 tisíci se pohybují byty ve Středočeském kraji, v Brně se starší byty dostaly na cenu přes 70 tisíc korun za metr.

Výrazně rostou na ceně horské oblasti, kvůli tomu, že se do nich stěhují lidé z měst, kteří mají práci na dálku. Horské apartmány se také více než kdy předtím kupují namísto tzv. investičních bytů, neboť už mnohde vynášejí více než byt. To vše spustila pandemie.

Hory mohou být dražší než město

„Chceme se odstěhovat na Zadov, pod Churáňov na Šumavě. Prodáváme proto starší statek po tátovi, ale i tak na to peníze z prodeje stačit nebudou, musíme přidat úspory. Přitom v nabídce najdete sotva něco,“ potvrdil Právu jeden učitel z Písku.

Vzpomíná, jak ještě před patnácti dvaceti lety byly byty na Šumavě za půl milionu a nikdo je nechtěl. A dnes tytéž? Cena tři čtyři miliony – a jsou hned pryč. Když se něco objeví v lokalitách na Šumavě či v Krkonoších, většinou o tom jako první vědí místní.

Mít balkon se vyplatí, zvedne cenu nemovitosti o stovky tisíc korun

Finance

Lépe se nakupuje v Krušných horách. Ceny jsou tam ještě i na polovině toho co na Šumavě, v jejíchž nejžádanějších lokalitách se šplhají nad 150 tisíc za metr čtvereční.

Zdražují ale už i Krušné hory, v nichž začaly operovat realitní fondy, jež vycítily příležitost, jaká možná už v Česku nebude.

Skupují starší větší objekty či celé rekreační areály, které by byly pro jednotlivce příliš velké sousto, opravují je z peněz vybraných od drobných investorů a pak je rozprodávají na apartmány. Koncové ceny se už i v těchto případech blíží sto tisícům za metr čtvereční v lokalitách, kde je infrastruktura, blízko na sjezdovky a cyklostezky.

Každou pátou novou hypotéku si berou mladí do 30 let

Finance

„V Libereckém kraji se díky zvýšené poptávce po apartmánech na rekreaci cena bytů vyhoupla za jediný kvartál o třetinu na 65 tisíc korun za metr,“ hlásí Bezrealitky.cz.

Podobně je na tom také Královéhradecký kraj, kde došlo ke kvartálnímu růstu cen bytů o 19 procent na 58 tisíc korun za metr, a to hlavně díky poptávce po bytech v Krkonoších a Orlických horách. Růst zaznamenal i Pardubický kraj, Ústecký nebo Olomoucký kraj. Průměrná cena bytu v ČR se tak přehoupla přes 80 tisíc korun za čtvereční metr.

Reklama

Výběr článků

Načítám