Hlavní obsah

Česko si letos od investorů půjčilo se záporným úrokem téměř sto miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika letos prodala se záporným úrokem dluhopisy za 98,9 miliard korun. Díky tomu, že investoři Česku platí za to, že mu mohou půjčovat, od srpna stát na obsluze dluhu ušetřil 414 miliónů korun. Ve zprávě ke zveřejněné Strategii financování a řízení státního dluhu ČR to uvedlo ministerstvo financí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U prodaných dluhopisů za 98,9 miliardy korun byl průměrný aukční výnos -0,25 procenta ročně.

„Ministerstvo financí hodlá historicky nejnižších výnosů státních dluhopisů se zápornými výnosy využívat i nadále, a to i k případnému předfinancování roku 2017. Emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu je plánována v celkové jmenovité hodnotě minimálně ve výši 150 miliard korun,“ uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Celkem bude stát na své financování v roce 2016 potřebovat kolem 342 miliard korun, letos to je 318 miliard. Kromě dluhopisů se stát financuje i pomocí dalších nástrojů, například emisí státních pokladničních poukázek.

Schodek má klesat

Plán ministerstva na řízení dluhu pracuje se schváleným schodkem státního rozpočtu na příští rok ve výši 70 miliard korun. Ekonomové upozorňují na to, že stát mohl příznivých podmínek využít k výraznějšímu snížení schodku.

„Při takto příznivých podmínkách je však třeba konstatovat, že rozpočtovaný schodek na rok 2016 měl a mohl být nižší, a to až o dvacet miliard, aniž by to mělo jakékoli fundamentálně negativní hospodářské důsledky,“ tvrdí například Lukáš Kovanda ze společnosti Roklen.

Státní dluh Česka, který nyní dosahuje téměř 1,6 biliónu korun, podle odhadů ministerstva příští rok sice v absolutní hodnotě stoupne, jeho podíl na HDP ale zůstane stejně jako letos 37,3 procenta. V roce 2013 byl tento podíl 41,3 procenta.

Státní dluh Česka, který nyní dosahuje téměř 1,6 biliónu korun, podle odhadů ministerstva příští rok sice v absolutní hodnotě stoupne, jeho podíl na HDP ale zůstane stejně jako letos 37,3 procenta. V roce 2013 byl tento podíl 41,3 procenta.

Podle střednědobého výhledu ministerstva financí by měl v roce 2017 klesnout schodek státního rozpočtu na 60 miliard korun a v roce 2018 na 50 miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

ČNB: Záporné úrokové sazby nejsou potřeba

Zavedení záporných úrokových sazeb není potřebné. Důvodem je vysoký růst objemu úvěrů a existence záporných tržních úrokových sazeb v některých oblastech...

Výběr článků

Načítám