Hlavní obsah

Česko neuzavře Rumunům a Bulharům pracovní trh

– PRAHA

Česko se nechystá uzavřít svůj pracovní trh Bulharům a Rumunům, jejichž země rozšíří v lednu 2007 Evropskou unii. Nováčci tak budou moci v ČR pracovat volně bez povolení. Řekl odstupující ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle něj si ale republika připraví pojistky, aby mohla v případě nutnosti svůj trh práce chránit.

Článek

Staré členské státy občanům ČR a dalších nových zemí po jejich vstupu do EU v roce 2004 většinou přístup na své trhy práce omezily. Volně směli Češi i ostatní získat místo jen v Británii, Irsku a Švédsku. Právě Irsko a Británie nyní již rozhodly o tom, že Bulhary a Rumuny bez překážek na své pracovní trhy nepustí.

Pokud by nyní Česko zavedlo přechodné období a omezilo Bulharům a Rumunům přístup na svůj trh práce, oslabilo by svou vyjednávací pozici při rozhovorech o uvolnění se starými členskými státy, míní Nečas. "Není možné být takový farizej, že na jedné straně se dožaduji volného pohybu pracovní síly vůči starým zemím, a na druhé straně ho sám omezuji vůči nováčkům, kteří přišli po nás," uvedl ministr.

Připustil, že český postoj by se ale v budoucnu mohl změnit. Ovlivnit by ho mohl i přístup dalších států EU. Pokud by se ukázalo, že by většina zemí pětadvacítky Bulharům a Rumunům neumožnila volně získat zaměstnání na svém území, muselo by své záměry přehodnotit nejspíš i Česko, uvedl Nečas. Již rozhodl o přípravě změn zákona o zaměstnanosti, který by "systém pojistek" měl obsahovat. Při nepříznivém vývoji na českém trhu práce by pak bylo možné přijmout účinná opatření, dodal.

Podle Nečase se vláda otázkou uvolnění trhu práce unijním nováčkům již zabývala. Nyní materiál projedná vládní výbor pro EU. Poté se k němu kabinet vrátí. "Konečné rozhodnutí padne v následujících týdnech," dodal ministr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám