Hlavní obsah

Česko má za březen rekordní přebytek vývozu, i díky šrotovnému

– Praha • Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v březnu rekordním přebytkem 23,4 miliardy korun, oznámil ve čtvrtek Český statistický úřad. Meziroční přírůstek 14,1 miliardy korun byl výsledkem především nižšího deficitu v obchodě s minerálními palivy a vyššího kladného salda v obchodě s polotovary a materiály. Podle analytiků je ale zlepšení jen dočasné, protože za ním částečně stojí také zavedení šrotovného v okolních státech.

Článek

Vývoz v březnu meziročně v běžných cenách klesl o 6,3 procenta a dovoz o 13,5 procenta. U vývozu je to nejmenší meziroční pokles od září 2008, u dovozu od prosince loňského roku.

"Zlepšení v zahraničním obchodě je do velké míry důsledkem zavedení šrotovného v zahraničí, a nikoliv trvalým zvýšením zahraniční poptávky po našich výrobcích," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Nárůst zájmu o české výrobky očekává až ve druhé polovině letošního roku.

Březnová bilance byla kladná v roce 1993 a poté nepřetržitě od vstupu České republiky do Evropské unie. Se státy EU byla bilance v přebytku 51,4 miliardy korun, s nečlenskými státy EU v deficitu 28 miliard korun.

Dovezlo se méně ropy

Kladný vliv na vývoj celkové bilance měl podle statistiků zejména pokles pasiva v obchodě s minerálními palivy o 5,3 miliardy korun a přírůstek kladného salda v obchodě s polotovary a materiály o 5,1 miliardy korun a stroji a dopravními prostředky o 3,5 miliardy korun.

Negativní vliv na bilanci měl naopak pokles přebytku v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím o 0,4 miliardy korun, nápoji a tabákem o 0,3 miliardy korun a prohloubení deficitu v obchodě s potravinami a živými zvířaty. Pasivum bilance s chemickými výrobky zůstalo zhruba na úrovni března 2008.

V obchodě se stroji a dopravními prostředky klesl vývoz o 8,2 procenta a dovoz o 15,2 procenta. Největší pokles vývozu a dovozu byl patrný u silničních vozidel, strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu a elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů.

Pokles dovozu minerálních paliv o 29,2 procenta byl ovlivněn hlavně nižším dovozem ropy (hodnotově o 42,9 procenta, naturálně o 5,2 procenta) a zemního plynu (hodnotově o 15,5 procenta, naturálně o 36,4 procenta).

Z teritoriálního hlediska se v březnu se státy EU přebytek meziročně zvýšil o 7,5 miliardy korun, se státy mimo EU deficit klesl o 6,6 miliardy Kč. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem. Pasivum se snížilo v obchodě s Ruskem a Japonskem. Schodek se prohloubil v obchodě s Čínou a Spojenými státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám