Hlavní obsah

Česko letos čeká deficit 2,8 procenta HDP, odhaduje Evropská komise

– Štrasburk/Brusel • Aktualizováno

Česká republika by měla v letošním roce dosáhnout deficitu veřejných financí ve výši 2,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své pravidelné zimní ekonomické prognóze to uvedla Evropská komise. Pro rok 2015 předpovídá deficit 3,3 procenta. Důvodem mají být vyšší výdaje vlády a změny v daních z příjmu. Prognóza však i přes rostoucí deficit zdůrazňuje v roce 2014 posilování ekonomické obnovy.

Foto: Profimedia.cz

Budova Evropské komise

Článek

Hrubý domácí produkt by měl v Česku podle Evropské komise letos vzrůst o 1,8 procenta, v roce příštím o 2,2 procenta. V loňském roce statistiky komise zaznamenaly propad českého HDP o 1,2 procenta.

Evropský odhad českého deficitu je tak vyšší než údaje, které v polovině měsíce zveřejnila ve své zprávě o inflaci Česká národní banka. Podle ní by měl deficit letos činit 2,6 procenta HDP, v listopadu centrální banka odhadovala ještě nižších 2,5 procenta. V roce 2015 očekává deficit 2,8 procenta, v listopadu to bylo 2,6 procenta HDP.

Loňský rozpočet Česko podle komise uzavře s deficitem 2,7 procenta. Centrální banka pro rok 2013 čeká 2,9 procenta HDP a ministerstvo financí v lednu předpovídalo 2,5 procenta.

Český vládní dluh prognózuje Evropská komise v letošním roce na úrovni 47,2 procenta HDP, v roce 2015 na 48,6 procenta. Zde je naopak optimističtější než ČNB, která pro letošek naposledy uvedla číslo 48,5 procenta a pro rok příští 49,3 procenta HDP.

Podle kritérii pro přijetí eura by deficit veřejných financí neměl překročit tříprocentní hranici a vládní dluh 60procentní hranici.

V loňském roce měly na výši deficitu podle materiálu vliv vládní konsolidační opatření a setrvalý pokles veřejných investic v posledních letech.

Právě jejich zvýšení, konec některých dosavadních úsporných opatření a také růst vládních výdajů mají ovlivnit opětovné zvýšení deficitu, které bude – pokud nepřijde změna v přístupu vlády – dál pokračovat i v příštích letech. Vliv bude mít v roce 2015 také reforma daně z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám